Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

Jak zrobić brukselkę, którą pokochają dzieci

Pełna zgoda: nigdy nie jadłam brukselki, dopóki nie skończyłam 30 lat. Dorastając, w mojej rodzinie nigdy nie jadano brukselki. I powiedzmy sobie szczerze, w tamtych czasach w większości domów podawano ją beznadziejnie rozgotowaną, przez co ta mała kapusta zyskała reputację najgorszego koszmaru dzieci w porze obiadu.

Na szczęście, teraz wiemy lepiej. Wiemy, jak przyrządzić brukselkę, aby podkreślić jej smak, nie czyniąc jej szarą i mięsistą. Oznacza to, że dzieci nie muszą się już bać brukselki. Albo karmić nimi psa. Oto trzy przepisy zatwierdzone przez dzieci, które warto wypróbować:

1. PIECZONA BRUKSELKA

Zaśpiewajmy przez chwilę pochwałę pieczenia: jest szybkie, łatwe i wydobywa naturalną słodycz warzyw. Brukselka z oliwą, solą i pieprzem jest pieczona, a następnie polewana syropową glazurą z soku jabłkowego i octu balsamicznego. Możesz również spróbować dodać odrobinę syropu klonowego lub miodu podczas pieczenia brukselki, aby osłodzić całość. Odrobina słodzika lub sosu może zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw, a kto by tego nie chciał?

PRZEPIS NA PIECZONĄ BRUKSELKĘ Z SOSEM BALSAMICZNYM ZNAJDZIESZ TUTAJ.

2. CHIPSY Z BRUKSELKI

Chipsy z jarmużu są wielkim hitem w obwodzie dziecka, a chipsy z brukselki są tak samo pyszne i łatwe. Są one również doskonałym sposobem na ponowne wykorzystanie zewnętrznych liści kiełków, które mają tendencję do odpadania podczas odcinania łodyg. Ponieważ ich chrupanie zajmuje tylko kilka minut, czasami podaję je dzieciom jako przystawkę, podczas gdy reszta posiłku jeszcze się gotuje. Oto jak je przyrządzić: Wrzuć zewnętrzne liście kiełków do oliwy z oliwek i soli, a następnie rozłóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i piecz przez około 5 minut w temperaturze 400 stopni (sprawdzaj często, ponieważ szybko brązowieją!). Aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis, przejdź tutaj: Brussels Sprouts Chips.

Jak zrobić brukselkę, którą dzieci pokochają (naprawdę!)?

Click To Tweet

3. SAŁATKA Z ROZDROBNIONEJ BRUKSELKI

Przepis ten dostałam od przyjaciółki, której kilkunastoletnia córka pochłania ją za jednym posiedzeniem. Aby poszatkować kiełki, można użyć mandoliny lub po prostu noża szefa kuchni. Surowe, rozdrobnione kiełki można również dodać do sałatki z innymi zielonymi. Dodaj trochę sera, orzechów, suszonych owoców i wyjątkowo pysznego dressingu i patrz, jak znikają.

PRZEPIS NA WIŚNIOWO-MIGDAŁOWĄ SAŁATKĘ Z BRUKSELKI ZNAJDZIESZ TUTAJ.

Jaki jest TWÓJ ulubiony sposób przyrządzania brukselki?

Komentarze (0)

Zostaw komentarz