Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

3 zatwierdzone przez dietetyków sposoby na zachowanie zdrowia w zimie

Czy te ciemne poranki sprawiły, że wcisnąłeś przycisk drzemki? A może w biurze panuje przeziębienie? Spotkaliśmy się z dietetykiem THR1VE, Shannon Young, aby poznać jej łatwe sposoby na utrzymanie dobrego samopoczucia w zimie.

Zachowanie zdrowia podczas chłodnych miesięcy może być wyzwaniem. Zwłaszcza, gdy komfortowe jedzenie i maratony Netflixa wołają twoje imię. Ale jest kilka prostych sposobów, aby utrzymać swoje odżywianie na dobrej drodze i pomóc chronić się przed tymi uciążliwymi zimowymi przeziębieniami.

Szukaj alternatyw o niższej zawartości węglowodanów

To zrozumiałe, że poranne sesje na siłowni lub nawet poranny spacer są o wiele mniej atrakcyjne, gdy jest ciemno i mroźno! Jeśli jesteś naturalnie bardziej siedzący w miesiącach zimowych, będziesz chciał odpowiednio dostosować swoje odżywianie. "Nie oznacza to, że musisz całkowicie wymienić zimowe comfort foods, które kochasz, ale raczej zdecydować się na alternatywy o niższej zawartości węglowodanów w mniej aktywnych dniach", mówi THR1VE Nutritionist Shannon Young. "Często jest to tak proste, jak zamiana białego ryżu lub makaronu na bogate w błonnik warzywa zamiast tego". Na przykład, sparuj swoje curry z pieczonym kalafiorem lub sezonową zielenią, zespół wolno gotowanych mięs z poszatkowaną kapustą lub wymień połowę swojego zwykłego makaronu na makaron z cukinii lub marchewki. "Kiedy jesteś bardziej siedzący, to wszystko są pożywne alternatywy dla wyższych stron węglowodanów", mówi Young. "Plus, te zamiany robią podwójny obowiązek: pomagają zapobiegać przyrostowi masy ciała i dostarczają obfitość witamin i minerałów, too". Win win win!

Wybierz pokarmy wzmacniające odporność

Makaron, czerwone wino i talerz serów mogą być w menu częściej w zimie, ale upewnij się, że nadal dostarczasz wystarczająco dużo bogatych w składniki odżywcze pokarmów. To czas, kiedy naprawdę chcesz wspomóc swój układ odpornościowy i zalać organizm witaminami i minerałami.

Jest kilka składników go-to, które mogą pomóc zwiększyć odporność, abyś nie złapał tego irytującego biurowego przeziębienia. "Bulion z kości jest idealny sam lub jako podstawa w wolno gotowanych posiłkach i zupach. Pomaga wspierać zdrowie jelit, co jest kluczowe, ponieważ nasze jelita są miejscem, w którym rezyduje około 80% naszych komórek odpornościowych" - wyjaśnia Young. "Jak zawsze, będziesz chciał wprowadzić dużo warzyw. Marchewki są pyszne, gdy są pieczone i zawierają beta karoten, potężny fitoskładnik, który wzmacnia układ odpornościowy."

Kurkuma i imbir są świetne, aby dodać do posiłków, zbyt. "Kurkuma zawiera aktywny składnik kurkuminę, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wysoką zawartość przeciwutleniaczy" - mówi Young. "Imbir szczyci się właściwościami antybakteryjnymi i wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwalczanie uszkodzeń komórkowych. Podobnie jak kurkuma, jest silnym przeciwutleniaczem i jest przeciwzapalny i może pomóc w stymulowaniu trawienia."

Young poleca również owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny i limonki. Są one doskonałym źródłem witaminy C, pomagając utrzymać obronę organizmu przed infekcjami. Wyciśnięcie cytryny każdego ranka w jakiejś ciepłej wodzie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia w chłodniejszych miesiącach.

Rozważnie podchodzić do kwestii nawodnienia

Na koniec, nawet jeśli pożegnaliśmy się z ciepłymi letnimi dniami, pozostawanie nawodnionym jest nadal naprawdę krytyczne. "Nawodnienie jest kluczowe dla wszystkiego, od funkcji poznawczych po trawienie, więc chcesz się upewnić, że nadal pijesz dużo wody", mówi Young. To naprawdę łatwo zapomnieć w zimie!

Gdy robi się chłodniej, to również świetny czas, by zainwestować w kilka prozdrowotnych herbat ziołowych. Young sugeruje, aby zamienić filiżankę kawy na kurkumową latte, przygotowaną z kurkumy, mleka migdałowego, imbiru, cynamonu i miodu. To pyszny, wzmacniający odporność zimowy rozgrzewacz!