Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

Obalanie mitów dietetycznych: "owoce są całkowicie naturalne, więc możesz je jeść o każdej porze"

W tej serii blogów założyciel i dyrektor generalny THR1VE Josh Sparks omawia niektóre z największych mitów dotyczących diety i ćwiczeń. W tym tygodniu: owoce są całkowicie naturalne, więc możesz je jeść o każdej porze.

Tak wiele przekąsek, które widzisz na półkach sklepowych, jest wypełnionych dodatkowymi cukrami, rafinowanymi olejami, wypełniaczami i konserwantami. Często te same opcje przekąsek są oznaczone jako "zdrowe", co jest niesamowicie mylące, prawda? Chociaż istnieje wiele konkurencyjnych pomysłów na temat tego, co właściwie oznacza dobre odżywianie, większość ludzi zgadza się, że jedzenie prawdziwych, nieprzetworzonych produktów jest podstawą zdrowej diety. Dlatego właśnie owoce - całe i nieprzetworzone, pochodzące z natury, a nie z fabryki - są całkiem niezłe.

Owoce są pełne fitoskładników - są to naturalne substancje chemiczne w owocach i warzywach, które oferują mnóstwo korzyści dla zdrowia. Pomyśl: właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniacze i tym podobne. Całe owoce są również bogate w błonnik pokarmowy, którego generalnie potrzebujemy dużo więcej. Błonnik ten odżywia Twoje jelita, sprawia, że jesteś syty na dłużej i pomaga Twojemu organizmowi przetwarzać naturalne cukry zawarte w owocach.

Nie oznacza to jednak, że owoce są idealnym pożywieniem do jedzenia przez cały dzień, zwłaszcza jeśli Twoim celem jest utrata niechcianych kilogramów.

Warzywa mają te same właściwości odżywcze i zawierają mniej węglowodanów. Oferują one znacznie większą gęstość odżywczą niż owoce oraz szereg związków prozdrowotnych, których nie znajdziemy w żadnym z owoców. Podobnie jak w przypadku owoców, wysoka zawartość błonnika w większości warzyw oznacza, że czujesz się syty na dłużej, wspierając jednocześnie zdrowe jelita.

Tak więc, jeśli chcesz szybko spalić tłuszcz i utrzymać swój sukces, zawsze zalecamy warzywa do każdego posiłku, a owoce w ograniczonych ilościach. Nawet wtedy, jeśli utrata wagi jest naprawdę twoim głównym motywatorem, rozważ ograniczenie swoich wyborów do owoców o bardzo niskiej zawartości cukru, takich jak ciemne jagody lub całkowite wyeliminowanie owoców, dopóki nie osiągniesz swoich celów związanych z utratą wagi.

Jedzenie więcej pełnowartościowych produktów

Niezależnie od tego, gdzie wylądujesz na temat jedzenia owoców w porównaniu z warzywami, istnieją prawie nieskończone korzyści, które można uzyskać z jedzenia większej ilości pełnowartościowych produktów spożywczych w ogóle. W rzeczywistości, badanie opublikowane w zeszłym tygodniu z Uniwersytetu w Leeds wykazało, że ludzie, którzy jedzą więcej owoców i warzyw zgłaszają wyższy poziom samopoczucia psychicznego i zadowolenia z życia niż ci, którzy jedzą mniej. W badaniu przeanalizowano dane pochodzące od ponad 40 000 osób w Wielkiej Brytanii, opierając się na wcześniejszych badaniach z Australii i Nowej Zelandii.

Mimo znanych fizycznych i psychologicznych korzyści płynących z jedzenia owoców i warzyw, dane australijskiego urzędu statystycznego pokazują, że tylko połowa dorosłych Australijczyków spożywa wystarczającą ilość owoców, a skromne 7% dorosłych je wystarczająco dużo warzyw. Wynika to z wytycznych Australijskiego Instytutu Zdrowia i Opieki Społecznej, według których należy spożywać dwie porcje owoców dziennie i 5-6 porcji warzyw, w zależności od wieku i płci. Zdecydowanie musimy podnieść poziom naszych warzyw!

A co z sokiem?

Pomimo swojego zdrowego wizerunku, sok owocowy nie jest tak dobry pod względem odżywczym. Po pierwsze, sok jest pozbawiony błonnika pokarmowego. Błonnik zmniejsza negatywny wpływ węglowodanów zawartych w owocach na poziom cukru we krwi, a jednocześnie sprawia, że czujesz się syty i wspiera zdrowie jelit. Jak wiadomo, zjedzenie ośmiu jabłek na jednym posiedzeniu jest mniej atrakcyjne niż wypicie butelki soku jabłkowego. Zbyt łatwo jest przesadzić z ilością węglowodanów, nie dostarczając jednocześnie błonnika.

Wiele wrażliwych na światło i ciepło dobrych składników odżywczych jest również niszczonych w procesie sokowania, wraz z cennymi składnikami odżywczymi, które znajdują się w skórkach owoców. Zamiast tego, co zwykle dostać jest ładny duży hit wody i rodzaj cukru o nazwie fruktoza.

Fruktoza jest przetwarzana przez Twój organizm zupełnie inaczej niż inne cukry. Fruktoza może być przetwarzana tylko przez wątrobę, a twoja wątroba ma ograniczoną pojemność. Każda dodatkowa fruktoza, która nie może być wykorzystana przez wątrobę, jest bardzo skutecznie przechowywana jako tłuszcz. Nie jest to idealne rozwiązanie!

Oczywiście nie wszystkie soki są takie same. Są pewne korzyści z soków na bazie warzyw - są wygodnym źródłem składników odżywczych z mniejszym skokiem cukru. Jednak zawsze warto sprawdzić etykietę. Mały 250 ml kubek soku pomarańczowego "bez dodatku cukru" zawiera około pięciu łyżeczek cukru. 250 ml kubka popularnej marki zielonego soku tłoczonego na zimno nadal zawiera 3,5 łyżeczki. Z kolei mała, cała pomarańcza ma tylko dwie łyżeczki cukru i dodatkowo zawiera błonnik.

Dlatego też należy uważać na suszone owoce. Chociaż są one dobrym źródłem błonnika i niektórych składników odżywczych, mają bardzo wysoką zawartość fruktozy. Łatwiej jest też zjeść dużą porcję suszonych owoców niż całych owoców, co oznacza, że cukier i kalorie mogą się naprawdę zwiększyć. Ponadto, suszone owoce są często pokryte jeszcze większą ilością cukru i dodatkowymi substancjami chemicznymi. Jeśli więc suszone owoce są Twoją ulubioną przekąską, uważaj na etykietę i podawaj rozsądne porcje.


Czy można stosować oczyszczanie organizmu za pomocą soków?

Oczyszczanie za pomocą soków jest bardzo wątpliwe w oczach większości specjalistów od zdrowia. Problem z wieloma sokami polega na tym, że mogą one zawierać do 38 łyżeczek naturalnych cukrów dziennie, bez prawdziwego białka i dobrych tłuszczów. Aby uzyskać taką samą ilość naturalnych cukrów z całych owoców, potrzebowałbyś 16 jabłek lub 18 truskawek.

Jasne, możesz stracić wagę na oczyszczaniu soku - ale ta waga jest zwykle mieszanką mięśni, wody i może trochę tkanki tłuszczowej. Ta utrata mięśni może spowolnić twój metabolizm po zakończeniu, co prowadzi do szybkiego odbicia wagi. W najlepszym wypadku będziesz miał do czynienia ze strasznym "jo-jo" starej diety.

My preferujemy bardziej rozsądne, zrównoważone i naukowo potwierdzone podejście do utraty wagi, wykorzystujące inteligentny projekt talerza i odpowiednie porcje. Sugerujemy, że dwie trzecie talerza powinny stanowić nieskrobiowe pokarmy roślinne, z dodatkiem zdrowych tłuszczy do przygotowania, gotowania i dressingu, natomiast jedną trzecią talerza powinno stanowić wysokiej jakości źródło białka zwierzęcego lub wegetariańskiego. Pełnowartościowe źródła węglowodanów, takie jak skrobiowe warzywa, ryż lub rośliny strączkowe, byłyby dodawane tylko po treningu.

Kiedy już osiągniesz swoje cele, sugerujemy, abyś stopniowo zwiększał spożycie całych owoców, w oparciu o swój apetyt na nie, i sprawdzał swoją reakcję. W żadnym wypadku nie namawiamy do życia bez soczystego letniego mango czy chrupiącego jabłka. Pamiętaj tylko, że wszystkie dobre rzeczy w owocach są dostępne w warzywach, zwykle o większej gęstości odżywczej i z mniejszą ilością węglowodanów - ciesz się nimi odpowiednio!

Aby dowiedzieć się więcej o naszym zrównoważonym i naukowo potwierdzonym 8-tygodniowym programie transformacji, kliknij tutaj!

Zdjęcie autorstwa Pineapple Supply Co. na Unsplash