Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...
Czytaj WięcejPrzepis: ryba szarpana z sałatką z pieczonej marchewki
Zdrowy, nisko-węglowodanowy i pełen smaku przepis na rybę jerk jest idealny, aby dodać go do swojego repertuaru przepisów. Dodaliśmy do ryby pyszne przyprawy, a następnie połączyliśmy ją z kolorową sałatką z marchewki, aby zapewnić jej dodatkowe składniki odżywcze.
Ta potrawa z ryby szarpanej to doskonały sposób na zwiększenie ilości spożywanych ryb. Tłuste ryby są pełne kwasów omega 3, które wspomagają zdrowie mózgu. Dodatkowo, zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega 3 może pomóc złagodzić stan zapalny poprzez zrównoważenie kwasów tłuszczowych omega 6. Możesz przeczytać o "zdrowym" składniku, który może zwiększać spożycie omega 6 tutaj.
Pojawiające się badania sugerują również, że spożywanie większej ilości ryb może przynieść wyjątkowe korzyści: dwa ostatnie badania przeprowadzone w Aussie wykazały, że zwiększenie spożycia ryb może pomóc zmniejszyć ryzyko astmy - dowiedz się więcej o tych przełomowych badaniach tutaj.
Warto zauważyć, że tłuste ryby, takie jak łosoś i pstrąg są znacznie bardziej bogate w kwasy omega 3 niż "białe ryby", takie jak lucjan i morszczuk. Nie jest to jednak powód, by spisywać na straty inne odmiany. Biała ryba jest nadal doskonałym źródłem chudego białka i ma niską zawartość kilodżuli, jeśli obserwujesz swoje całkowite spożycie energii. Ten przepis na szarpaną rybę pasuje do większości odmian ryb - w tym łososia i barramundi. W przepisie podaliśmy zakres czasów gotowania, ponieważ różnią się one w zależności od rodzaju ryby i wielkości filetu.
Przepis na rybę jerk pochodzi od szefa kuchni THR1VE Larsa Oddershede i jest inspirowany naszym własnym morszczukiem jerk z THR1VE (doskonała alternatywa, jeśli nie masz czasu na gotowanie).
Ryba jerk z sałatką z pieczonej marchewki
Obsługuje 2
Składniki
- 300g morszczuka, barramundi lub łososia, około 2 małe filety
- 20g oleju jerk rub
- sałatka z pieczonej marchewki
- Jogurt kokosowy, do podania (opcjonalnie)
- 150g marchewki
- 120g czerwonej cebuli
- 120g papryki
- 4 łyżki oleju kokosowego
- Szczypta soli i pieprzu
- Posiekana kolendra, do smaku
- Duży plusk soku z limonki
- 1 ząbek świeżego czosnku
- Mała garść posiekanej kolendry, łącznie z łodygami i korzeniem
- 1/4 zielonego chili, posiekana
- Szczypta skórki z limonki
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta soli
Instrukcje
Sałatka z pieczonej marchewki- Marchew obierzemy i pokroimy na grube kawałki wielkości około 2 cm. To samo zrobimy z cebulą i papryką. Włożymy do brytfanny z olejem i przyprawami.
- Nastawić piekarnik na 200°C i piec przez 15 minut lub do uzyskania złotego koloru.
- Dodaj sok z limonki i posiekaną kolendrę. Podawaj na ciepło, ale nie prosto z piekarnika.
Umieść wszystkie składniki w moździerzu i tłuczku i utłucz na kruchą pastę.
Ryba Jerk
- Rozgrzać piekarnik do 175°C. Umieść morszczuka (lub łososia/barramundi) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na rybę nałóż gładką warstwę pasty jerk.
- Gotuj przez następujący czas: Morszczuk (grubość ok. 1cm) - przez ok. 10 min. Łosoś (środek o grubości 2-2,5cm) - przez ok. 15-18 min. Barramundi (grubość 1,5-2cm) - przez ok. 12-15 min. Zawsze sprawdzaj rybę, aby upewnić się, że jest ugotowana zgodnie z Twoimi upodobaniami.
- Podawaj z sałatką z pieczonej marchewki i gałką jogurtu kokosowego, jeśli chcesz.
O Larsie
Lars Oddershede jest specjalistą ds. rozwoju nowych produktów w THR1VE. Lars jest szefem kuchni wyszkolonym przez Michelin i pracował w restauracjach w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i swojej ojczyźnie - Danii.
Komentarze (0)