Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

Przepis: ryba szarpana z sałatką z pieczonej marchewki

Zdrowy, nisko-węglowodanowy i pełen smaku przepis na rybę jerk jest idealny, aby dodać go do swojego repertuaru przepisów. Dodaliśmy do ryby pyszne przyprawy, a następnie połączyliśmy ją z kolorową sałatką z marchewki, aby zapewnić jej dodatkowe składniki odżywcze.

Ta potrawa z ryby szarpanej to doskonały sposób na zwiększenie ilości spożywanych ryb. Tłuste ryby są pełne kwasów omega 3, które wspomagają zdrowie mózgu. Dodatkowo, zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega 3 może pomóc złagodzić stan zapalny poprzez zrównoważenie kwasów tłuszczowych omega 6. Możesz przeczytać o "zdrowym" składniku, który może zwiększać spożycie omega 6 tutaj.

Pojawiające się badania sugerują również, że spożywanie większej ilości ryb może przynieść wyjątkowe korzyści: dwa ostatnie badania przeprowadzone w Aussie wykazały, że zwiększenie spożycia ryb może pomóc zmniejszyć ryzyko astmy - dowiedz się więcej o tych przełomowych badaniach tutaj.

Warto zauważyć, że tłuste ryby, takie jak łosoś i pstrąg są znacznie bardziej bogate w kwasy omega 3 niż "białe ryby", takie jak lucjan i morszczuk. Nie jest to jednak powód, by spisywać na straty inne odmiany. Biała ryba jest nadal doskonałym źródłem chudego białka i ma niską zawartość kilodżuli, jeśli obserwujesz swoje całkowite spożycie energii. Ten przepis na szarpaną rybę pasuje do większości odmian ryb - w tym łososia i barramundi. W przepisie podaliśmy zakres czasów gotowania, ponieważ różnią się one w zależności od rodzaju ryby i wielkości filetu.

Przepis na rybę jerk pochodzi od szefa kuchni THR1VE Larsa Oddershede i jest inspirowany naszym własnym morszczukiem jerk z THR1VE (doskonała alternatywa, jeśli nie masz czasu na gotowanie).

Ryba jerk z sałatką z pieczonej marchewki

Obsługuje 2

Składniki

  • 300g morszczuka, barramundi lub łososia, około 2 małe filety
  • 20g oleju jerk rub
  • sałatka z pieczonej marchewki
  • Jogurt kokosowy, do podania (opcjonalnie)
Sałatka z pieczonej marchewki
  • 150g marchewki
  • 120g czerwonej cebuli
  • 120g papryki
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Posiekana kolendra, do smaku
  • Duży plusk soku z limonki
Jerk Rub
  • 1 ząbek świeżego czosnku
  • Mała garść posiekanej kolendry, łącznie z łodygami i korzeniem
  • 1/4 zielonego chili, posiekana
  • Szczypta skórki z limonki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli

Instrukcje

Sałatka z pieczonej marchewki
  1. Marchew obierzemy i pokroimy na grube kawałki wielkości około 2 cm. To samo zrobimy z cebulą i papryką. Włożymy do brytfanny z olejem i przyprawami.
  2. Nastawić piekarnik na 200°C i piec przez 15 minut lub do uzyskania złotego koloru.
  3. Dodaj sok z limonki i posiekaną kolendrę. Podawaj na ciepło, ale nie prosto z piekarnika.
Jerk Rub

Umieść wszystkie składniki w moździerzu i tłuczku i utłucz na kruchą pastę.

Ryba Jerk

  1. Rozgrzać piekarnik do 175°C. Umieść morszczuka (lub łososia/barramundi) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na rybę nałóż gładką warstwę pasty jerk.
  2. Gotuj przez następujący czas: Morszczuk (grubość ok. 1cm) - przez ok. 10 min. Łosoś (środek o grubości 2-2,5cm) - przez ok. 15-18 min. Barramundi (grubość 1,5-2cm) - przez ok. 12-15 min. Zawsze sprawdzaj rybę, aby upewnić się, że jest ugotowana zgodnie z Twoimi upodobaniami.
  3. Podawaj z sałatką z pieczonej marchewki i gałką jogurtu kokosowego, jeśli chcesz.

O Larsie

Lars Oddershede jest specjalistą ds. rozwoju nowych produktów w THR1VE. Lars jest szefem kuchni wyszkolonym przez Michelin i pracował w restauracjach w Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i swojej ojczyźnie - Danii.