Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...
Czytaj WięcejOto najgorsze rzeczy, które możesz zrobić na diecie low carb
Dieta low-carb jest trendy nie bez powodu. Może to być naprawdę skuteczny sposób na spalenie tłuszczu i uderzenie w reset. Istnieje jednak kilka powszechnych błędów, które ludzie popełniają, zwłaszcza gdy zaczynają. Zapytaliśmy dietetyczkę Shannon Young o to, na co należy uważać.
Nie jesz wystarczająco dużo warzyw
Jednym z powszechnych stereotypów na temat diet niskowęglowodanowych jest to, że są one wielkim festynem z bekonem, stekiem i serem, w którym nie ma ani jednego warzywka. Jasne, to jeden sposób na jedzenie low carb, ale z pewnością nie jest to zdrowy sposób.
"Utrzymanie spożycia warzyw podczas stosowania diety low-carb jest ważne, aby upewnić się, że spożywasz odpowiednie witaminy, minerały i błonnik", mówi Shannon. "Włączaj warzywa o wysokiej zawartości błonnika, bogate w wodę, aby naturalnie zwiększyć nawodnienie i wspierać swój układ trawienny".
Istnieje mnóstwo warzyw, które możesz jeść, które mają niską zawartość węglowodanów. "Spróbuj kalafiora, kapusty, awokado, brokułów, cukinii, szpinaku, szparagów, jarmużu, zielonej fasoli, pomidorów, ogórka, bakłażana, brukselki, selera i zielonej fasoli. Możesz również spożywać niewielkie ilości malin, jeżyn i jagód."
Pamiętaj, low carb nie oznacza no carb - masz przydział węglowodanów, nawet jeśli jest on niewielki. Jedzenie większej ilości warzyw jest mądrym sposobem na wykorzystanie go. Przy szokującej liczbie 96% Aussies, którzy nie jedzą wystarczającej ilości warzyw, wszyscy moglibyśmy dostać więcej warzyw, niezależnie od diety, którą stosujemy.
Jedzenie zbyt dużej ilości białka
Zdecydowanie ważne jest, aby dostarczać sobie wystarczającą ilość białka - zwłaszcza, gdy ograniczamy węglowodany. Należy jednak uważać, by nie przesadzić z ilością białka, gdyż może to zniweczyć nasze wysiłki.
Oto lekcja nauki - zazwyczaj organizm czerpie energię z cukrów, głównie glukozy, którą pozyskuje z węglowodanów. Ale usuń koszyk z chlebem i bum - twoje ciało może zacząć zamieniać białko w cukry. Sprytne, hej? "Zbyt dużo białka może zepsuć twoją zdolność do spalania tłuszczu", wyjaśnia Shannon. "Dzieje się tak, ponieważ organizm może przekształcić aminokwasy z białka w glukozę - proces zwany glukoneogenezą. Produkcja glukozy przy użyciu nadmiaru białka oznacza, że twoje ciało użyje tego jako energii zamiast zmagazynowanego tłuszczu."
Jeśli uważasz, że trochę przesadziłeś z białkiem, zawsze możesz użyć kalkulatora online, aby dowiedzieć się, czy otrzymujesz odpowiednią równowagę lub, jeszcze lepiej, skonsultować się z dietetykiem. "Jeśli spożywasz więcej niż około 20 procent swoich dziennych kalorii z białka, będziesz musiał dostosować swoje posiłki i przekąski - zastępując opcje wysokobiałkowe zdrowymi źródłami tłuszczu", mówi Shannon. W skrócie, przekaż kurczaka ze stroną bekonu i zdobądź dodatkowe warzywa, gdzie możesz.
Brak zdrowych tłuszczów
Po prostu, niezależnie od tego, na jakiej jesteś diecie, potrzebujesz zdrowych tłuszczów. Kiedy jesteś na diecie low carb, naprawdę potrzebujesz zdrowych tłuszczów. Oznacza to uzupełnianie posiłków rozbitym avo, przekąski z orzechów włoskich i migdałów, ubieranie posiłków z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i gotowanie tłustych ryb, takich jak łosoś, makrela i sardynki.
"Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem odżywczym, a jego podstawową funkcją jest budowanie i utrzymywanie ważnych komórek w organizmie i działanie jako źródło paliwa", mówi Shannon. "Jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości tłuszczu w diecie, stawiasz się w dużym deficycie kalorii, do którego organizm musi się dostosować. Spowoduje to spadek energii i wzrost głodu i pragnień".
Ta historia pierwotnie pojawiła się na blogu Fitness First's Get There.
Komentarze (0)