Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...
Czytaj WięcejŁatwe chrupiące brokuły (przetestowane przez dzieci i zatwierdzone!)
Łatwy Chrupiący Brokuł piecze się w zaledwie 10 minut i jest przetestowany i zatwierdzony przez dzieci! To szybkie, pełne witamin danie dodatkowe.
W naszym domu, ten pieczony brokuł jest oficjalnie znany jako "Dobry rodzaj, z cytryną i serem".
Przyznaję, lubię brokuły w każdej postaci, ale ten przepis na brokuły jest obecnie ulubionym daniem dzieci.
You might also like: Chrupiące chipsy z jarmużu
Dlaczego brokuły są tak dobre dla dzieci
Brokuły to warzywa z rodziny krzyżowych, spokrewnione z kapustą, kalafiorem i brukselką. Zawierają więc te same zdrowe związki, które zostały przebadane jako potencjalni przeciwnicy raka.
Jedna porcja brokułów zawiera tyle samo witaminy C, co pół pomarańczy! Brokuły zawierają również witaminę A i odrobinę białka.
Jak zrobić chrupiące brokuły w piekarniku
Pieczenie wydobywa naturalną słodycz warzywa i dodaje mu wspaniałej chrupkości. Zacznij od płatków, które zostały przycięte tak, aby mieć płaskie krawędzie, które będą brązowe i chrupiące na blasze do pieczenia.
Opłucz i osusz papierowym ręcznikiem lub czystym ręcznikiem kuchennym (mokre brokuły będą parować w piekarniku zamiast się piec i nie będą tak chrupiące).
Łatwe chrupiące brokuły (przetestowane przez dzieci i zatwierdzone!) Kliknij, aby TweetnąćUmieść różyczki na blasze do pieczenia. Nie trzeba jej spryskiwać, ponieważ będzie skropiona olejem. Nie ma też potrzeby wykładania blachy pergaminem lub matą silikonową. Uważam, że bez tego warzywa stają się bardziej chrupiące.
Skrop florety oliwą z oliwek i sokiem z cytryny (jeśli używasz) i posyp solą. Moje dzieci uwielbiają smak cytryny, ale niektóre nie, więc nie krępuj się go pominąć. Wymieszaj rękami, a następnie ułóż różyczki w jednej warstwie na blasze.
Po 10-15 minutach pieczenia, wyjmij z piekarnika i posyp chrupiące brokuły tartym parmezanem, mieszając, aby je obtoczyć. Podawać od razu.
Czy można upiec mrożone brokuły?
Tak, ale musisz wykonać dodatkowy krok lub dwa, aby upewnić się, że wilgoć nie sprawi, że będą mięsiste. Oto prosta instrukcja z Kitchn.
Continue to ContentChrupiące brokuły
Plon: 4 porcje Prep Time: 5 minut Czas gotowania: 10 minut Total Time: 15 minut DrukujSkładniki
- 6 filiżanek różyczek brokuła
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 cytryny, wyciśnięty sok (opcjonalnie)
- 2 łyżki stołowe parmezanu
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 400 stopni.
- Opłucz różyczki brokuła i osusz je papierowym ręcznikiem lub czystym ręcznikiem do naczyń.
- Umieścić brokuły na blasze do pieczenia i skropić oliwą, sokiem z cytryny (jeśli używasz) i posypać solą, używając rąk, aby obtoczyć różyczki i rozłożyć je w jednej warstwie na blasze.
- Piecz przez 10-15 minut lub do momentu, aż osiągniesz pożądaną chrupkość.
- Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem, mieszając, aby się nim pokryć. Podawać.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- OXO Good Grips Wyciskacz do cytrusów
- Aluminiowy półwałek piekarniczy do zastosowań komercyjnych
Informacje żywieniowe:
Plon:4 porcje Wielkość porcji:1 porcjaIlość na porcję: Kalorie:50Sód:73mgWęglowodany:4gBłonnik:2gBiałko:2g © Real Mom Nutrition Kuchnia: Amerykańska