Najnowsze artykuły

Ciasteczka z podwójną ciemną czekoladą

Teraz oczywiście zrobienie oryginalnej wersji zupełnie nie wchodziło w rachubę, SZCZEGÓLNIE w okresie Wielkiego Postu. Ale za wszelką cenę musiałam ją...

Czytaj Więcej

Tartaletki z karmelizowanymi gruszkami, kozim serem i czekoladą

Inspiracja do stworzenia tych śliczności przyszła do mnie po tym, jak nie tak dawno temu przygotowałam Smoothie z karmelizowanej gruszki, czekolady i koziego sera.

Kombinacja smaków była tak niesamowita, że po prostu MUSIAŁAM zrobić z niej prawdziwy, dekadencki deser.

Co ciekawe, w sylwestrową noc u mojej ciotki jadłam najbardziej dekadenckie ciasto karmelizowane z gruszką i czekoladą.

Tego samego wieczoru postanowiłam, że moje życie nigdy nie będzie kompletne, jeśli nie znajdę sposobu na odtworzenie tego niesamowicie pysznego ciasta, oczywiście z wykorzystaniem wyłącznie zdrowych składników.

Po zrobieniu smoothie, wizja stała się jasna w moim umyśle, co do kierunku, w którym chcę podążać.

Co naprawdę nie byłem pewien, jednak, był jak będę uzyskać ten super czekoladowy, kremowy jeszcze super grube i niewiarygodnie bogate nadzienie, że byłem po.

W końcu wymyślenie zdrowego ganache to nie lada zadanie! Jak zamienić czekoladę, śmietanę i masło w coś zdrowego?

Byłam prawie na miejscu, w moim procesie myślowym, ale wciąż... czegoś mi brakowało.

Wtedy wpadłam na to super duper Decadent Chocolate Cake. To było właśnie to, czego potrzebowałam, aby w końcu dostać EUREKA, na które czekałam. W końcu byłam gotowa i gotowa, by spróbować odtworzyć niesamowite ciasto mojej ciotki.

I wiecie co, chłopaki?

Myślę, że mi się udało. Przy mojej pierwszej próbie.

To, moim zdaniem, jest jeden deser, który jest tak dobry, tak smaczny, tak bogaty, kremowy, czekoladowy i słodki, że nigdy nie uwierzycie, że jest dla was dobry.

Szczerze mówiąc, ja nawet uważam, że są trochę za słodkie... ale to tylko mój gust i jestem trochę szalony w membranie, wiesz. Właściwie lubię kakao w proszku w jego czystym, niesłodzonym stanie.

Więc chyba nie jestem do końca referencyjna....

 

Mimo to uważam, że miód i pasta daktylowa nadają bardzo dużą ilość słodyczy "ganaszowi" z ciemnej czekolady, a karmelizowane gruszki naprawdę pomagają odświeżyć i oczyścić podniebienie, dzięki czemu całość jest nieco "lżejsza" do jedzenia.

Nie zrozumcie mnie jednak źle. To jest naprawdę bogaty i dekadencki deser.