Najnowsze artykuły

Ciasteczka z podwójną ciemną czekoladą

Teraz oczywiście zrobienie oryginalnej wersji zupełnie nie wchodziło w rachubę, SZCZEGÓLNIE w okresie Wielkiego Postu. Ale za wszelką cenę musiałam ją...

Czytaj Więcej

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z malinami

Zwykle odrzucałam wszelkie słodkie potrawy lub cokolwiek, co było wystarczająco słodkie, by zakwalifikować się jako deser, jako nieodmiennie niezdrowe. W moim umyśle, nie mogłem sobie wyobrazić, że to możliwe, aby deser był zdrowy, a nawet dobry dla ciebie.

I JEŚLI deser był rzeczywiście wystarczająco zdrowy, aby zakwalifikować się jako zdrowy, to na pewno musiał smakować jak tektura. Dla mnie, nie było żadnej drogi na ziemi, że zdrowy deser może rzeczywiście smakować dobrze. To było po prostu niemożliwe.

Tak było dopóki nie spróbowałam ich i nie zaczęłam robić własnych. Wow, zmieniłam zdanie i dzięki Bogu, że tak się stało. Och te dobre rzeczy, które bym przegapiła.

Jak na przykład to pyszne ciasto czekoladowe z malinami.

Mówię wam, to ciasto jest po prostu obłędnie, przepysznie dobre.

 

Świeże maliny w połączeniu z bogatym, kremowym i soczystym nadzieniem z ciemnej czekolady oraz delikatną chrupkością truskawek faux graham crust naprawdę zrobić dla rozkosznego podniebienia przyjemne doświadczenie. A gdyby nikt nie powiedział Wam, co wchodzi w skład tego ciasta, założę się, że nigdy byście nie zgadli. Ale tak naprawdę nie zawiera on absolutnie niczego, co nie jest dla Ciebie dobre.

Chociaż lista składników może wyglądać dość obszernie, nie pozwól, aby to stanęło między tobą a kawałkiem tego niebiańskiego dania; to ciasto składa się naprawdę szybko i łatwo.

Podziękujesz mi za to!

 

Aby zrobić ciasto - Rozgrzej piekarnik do 350°F, następnie umieść orzechy włoskie, pekany, rozdrobniony kokos, mąkę kokosową, pastę daktylową, olej kokosowy, mielony cynamon i sól w misce robota kuchennego. Przetwarzaj, aż masa będzie miała konsystencję mokrego, gruboziarnistego piasku (około 1 minuty).

 

Wciśnij masę mocno na dno i boki 9-calowego naczynia do pieczenia, następnie piecz przez 8 minut i odstaw do ostygnięcia.

 

Teraz, aby nadzienie - Umieść duże dojrzałe awokado, stałą część puszki pełnotłustego mleka kokosowego (więcej na ten temat za chwilę), trochę zwykłego jogurtu greckiego, pastę daktylową, surowy miód, sól i mielony cynamon w misce robota kuchennego i przetwarzaj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji, około 2 minuty. Pamiętaj, aby zatrzymać silnik raz lub dwa razy, aby zeskrobać boki w razie potrzeby.

Aby wyodrębnić stałą, twardą część kremową mleka kokosowego, co musisz zrobić, to schłodzić niezakłóconą puszkę pełnotłustego mleka kokosowego przez noc, a następnie delikatnie odwrócić ją do góry nogami przed otwarciem. Woda oddzieli się od śmietany i będzie teraz pływać na górze. Delikatnie przechyl puszkę, aby wyrzucić tę wodę. Możesz ją zachować do picia lub użyć w innym przepisie, jeśli chcesz, ale nie będziesz jej używać w tym przepisie. Zobacz mój przepis na bitą śmietanę kokosowądla wizualnego odniesienia i bardziej szczegółowych instrukcji.

 

Wlej nadzienie do ciasta do zarezerwowanego ciasta, a następnie rozprowadź je tak równomiernie, jak to możliwe.

 

Kiedy już to zrobisz, przełóż ciasto do lodówki i pozostaw do zastygnięcia na co najmniej dwie godziny, lub do nocy.

 

Czas na złożenie tego piękna! Pracując w kółko, ułóż świeże maliny tak ciasno, jak tylko możesz, na wierzchu kremu czekoladowego, zaczynając od zewnątrz i kierując się ku środkowi ciasta.

 

Rozpuść czekoladę i polej nią maliny...

Aby to zrobić, możesz użyć wyciskanej butelki, ale ja uważam, że przy tak małych ilościach czekolady, stożek do dekoracji z papieru pergaminowego sprawdza się o wiele lepiej! A do tego są tak łatwe do zrobienia! Plus, nie trzeba sprzątać. Są niesamowite, naprawdę!

 

Udekoruj swoje ciasto dolną porcją śmietanki kokosowej lub zwykłego jogurtu, a następnie udekoruj je kilkoma listkami świeżej mięty i wiórkami czekolady, jeśli chcesz.

 

A jeśli truskawki byłyby bardziej w Twoim guście, lub jeśli chciałbyś coś zmienić, po prostu przykryj swoje ciasto plasterkami truskawek, aby uzyskać zupełnie inne doznania!

Będziesz potrzebować około pół kilograma truskawek, aby pokryć całe ciasto...