Najnowsze artykuły

Movember: Wpływ alkoholu na zdrowie...

Czy po długim, ciężkim dniu w pracy nalewasz sobie drinka, żeby się odstresować? Być może nadszedł czas, aby postawić korek.Eksperci twierdzą, że...

Czytaj Więcej

Jak zrobić proste rolki sushi, które wyglądają imponująco

Przejdź do przepisu

Ten przepis na łatwe rolki sushi jest idealny dla początkujących! Zawiera instrukcję krok po kroku, jak zrobić rolki sushi z ogórkiem.

Zanim zdałem sobie sprawę jak łatwo można je zrobić samemu, wydałem mnóstwo pieniędzy na sushi w moim sklepie.

Jest to również wspaniały projekt dla dzieci i fajny sposób na wprowadzenie dodatkowych warzyw do dnia każdego z nas.

JAK ZROBIĆ PROSTE ROLKI SUSHI, KTÓRE WYGLĄDAJĄ IMPONUJĄCO

Czego potrzebujesz

Oto materiały, których będziesz potrzebować. Wszystkie te produkty można znaleźć w supermarketach w dziale z żywnością etniczną.

  • ryż do sushi (ryż klasy sushi jest ważny, aby uzyskać "kleistość" potrzebną do tych rolek)
  • arkusze nori (prażone wodorosty)
  • bambusowa mata do rolowania (około 2$)

Jak zrobić proste rolki sushi. Świetny przepis dla początkujących! Kliknij, aby Tweetnąć

Jak zrobić ryż do sushi

Postępuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na odwrocie opakowania ryżu (1 1/2 szklanki nieugotowanego ryżu wystarczy na 4-6 rolek).

Podczas gdy ryż się gotuje, połączyć 6 łyżek octu ryżowego, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki soli w małym rondelku na średnim ogniu. Mieszaj mieszankę tylko do momentu rozpuszczenia się cukru (nie gotuj). Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie gotowy do użycia.

Kiedy ryż jest ugotowany, zalać go mieszanką octu ryżowego i spulchnić widelcem. Ryż jest najbardziej kleisty (i najłatwiejszy do zrolowania), gdy jest całkowicie chłodny. Szybkim sposobem na zrobienie tego jest rozłożenie go na blasze do pieczenia. Ryż można również przechowywać w lodówce przez noc, jeśli chcesz zrobić rolki sushi następnego dnia.

Get More: Wszystkie moje najlepsze posty o pakowaniu obiadów

JAK ZROBIĆ ROLKI SUSHI

Oto łatwy przepis na sushi z wykorzystaniem ogórków i marchewki. Jest to dobry przepis na sushi dla początkujących! Nie krępuj się dodać awokado, imitacji mięsa kraba lub innych nadzień.

Przygotuj nadzienie. Pokroić warzywa w cienkie zapałki.

Położyć matę bambusową na płaskiej powierzchni. Przykryć arkuszem folii plastikowej, pozostawiając 1-calowy zakład od maty.

Umieścić arkusz nori na folii plastikowej szorstką stroną nori do góry.

Mokrymi rękami chwycić garść ryżu i umieścić na środku nori. Wyciśnij ryż w kierunku krawędzi arkusza nori, chwytając więcej ryżu (i wody), jak idziesz.

Nadzienie ryżowe powinno mieć 1 cm grubości i 1/2 cala od brzegu.

Posyp ryż ziarnami sezamu.

Dodaj jeszcze jeden arkusz folii plastikowej nad ryżem pokrytym ziarnami sezamu, zachodząc na 1″ ze wszystkich stron.

Ostrożnie umieścić jedną rękę na wierzchu i odwrócić arkusz tak, aby gładka strona nori była skierowana do góry. Następnie usunąć górną warstwę folii plastikowej.

Dodaj pożądaną ilość składników do środka nori.

Złóż nori nad składnikami i schowaj krawędź pod spód. Kontynuuj rolkę używając mocnego nacisku i odklejając plastikową folię i matę jak idziesz. Dab zimnej wody na krawędzi nori, aby uszczelnić rolkę.

Przekrój rolkę na pół, a następnie pokrój na 6-8 kawałków.

Podawać z sosem sojowym.

Continue to Content

Proste rolki sushi

Plon: 6 rolek Czas przygotowania: 45 minut Czas gotowania: 20 minut Total Time: 1 godzina 5 minut Drukuj

Składniki

  • 1 1/2 szklanki średnioziarnistego ryżu do sushi
  • 2 szklanki wody
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki stołowe cukru granulowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 duży ogórek, obrany i pozbawiony pestek
  • 2 duże marchewki, obrane
  • Nasiona sezamu
  • 4-6 arkuszy nori

Instrukcje

  1. Przygotować ryż, postępując zgodnie z instrukcjami na odwrocie opakowania ryżu.
  2. Podczas gdy ryż się gotuje, połączyć ocet ryżowy, cukier i 2 łyżeczki soli w małym rondelku na średnim ogniu. Mieszać mieszankę tylko do rozpuszczenia się cukru; nie gotować. Zdjąć z ognia i pozostawić w chłodnym miejscu do czasu użycia.
  3. Gdy ryż jest ugotowany, polać go mieszanką octu ryżowego i spulchnić widelcem. Pozostawić ryż do całkowitego ostygnięcia, przenosząc na blachę do pieczenia.
  4. Pokroić warzywa w cienkie zapałki.
  5. Położyć matę bambusową na płaskiej powierzchni. Przykryć arkuszem folii plastikowej, pozostawiając 1-calowy zakład od maty. Umieścić arkusz nori na folii plastikowej szorstką stroną nori do góry.
  6. Mokrymi rękami chwycić garść ryżu i umieścić na środku nori. Wyciśnij ryż w kierunku krawędzi arkusza nori, chwytając więcej ryżu (i wody), gdy idziesz. Nadzienie ryżowe powinno mieć 1 cm grubości i 1/2 cala od brzegu.
  7. Posyp ryż ziarnami sezamu.
  8. Dodaj jeszcze jeden arkusz folii plastikowej na ryż pokryty nasionami sezamu, zachodząc na 1" ze wszystkich stron. Ostrożnie połóż jedną rękę na wierzchu i odwróć arkusz tak, aby gładka strona nori była skierowana do góry. Następnie usuń górną warstwę folii.
  9. Dodaj żądaną ilość składników na środek nori.
  10. Złóż nori nad składnikami i schowaj krawędź pod spód. Kontynuuj rolowanie używając mocnego nacisku i odklejając folię i matę jak idziesz. Dab zimnej wody na krawędzi nori do uszczelnienia rolki. Powtarzaj z pozostałym nori, aż skończą Ci się składniki!
  11. Przetnij rolkę na pół, a następnie pokrój na 6-8 kawałków. Podawaj z sosem sojowym.
Informacje o wartości odżywczej:
Plon:6 Wielkość porcji:1 rolka
Ilość na porcję: Calories:226TotalFat:2gTłuszcz nasycony:0gTransFat:0gTłuszcznienasycony:1gCholesterol:0mgSód:720mgWęglowodany:48gFiber:1gSugar:6gProtein:4g © Real Mom Nutrition Kuchnia: Azjatycka