Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

10-Minute Peanut Butter Quinoa Bars [No-Bake + Gluten-Free!]

Jump to RecipeThese

No Bake Peanut Butter Quinoa Bars are a more wholesome twist on the classic Midwestern Peanut Butter Bars and make a healthy snack or dessert

.

Jeśli wychowałeś się na Środkowym Zachodzie lub mieszkasz tam teraz, wiesz o Peanut Butter Bars.

Zazwyczaj składają się one z mieszaniny masła orzechowego, cukru pudru i okruchów krakersów grahamowych rozłożonych na dnie 9×13 patelni i zwieńczonych warstwą roztopionej czekolady. Moja mama zrobiła je i nazwał je Peanut Butter Gems, a mój liceum stołówka służył wersję dubbingowane Peanut Butter Confections. Jakkolwiek je nazwiesz, są uzależniającą atrakcją dla tłumu. Są tak kwintesencją Midwestern, że pojawiły się w powieści Kitchens of the Great Midwest (którą wymieniłam na mojej liście ulubionych książek, które przeczytałam w 2015 roku).

Chociaż od czasu do czasu robię przepis mojej mamy, chciałam stworzyć wersję z bardziej zdrowymi składnikami. Ten bar pasuje do rachunku i nadal żyje do Midwestern Peanut Butter Bar hype. Jeden z naszych 11-letnich gości domowych zjadł jeden i powiedział, że "smakował jak Reese's Cup", co przyjmuję jako najwyższy komplement.

You might also like: Sześć niesamowitych przepisów z masłem orzechowym

Jak zrobić Batoniki Peanut Butter Quinoa

Połącz owies (albo staromodny lub szybki owies), gotowane quinoa (patrz przepis na instrukcje), naturalne masło orzechowe, suche mleko w proszku i miód w misce robota kuchennego.

Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz również wymieszać składniki ręcznie w misce. Twoje batoniki będą bardziej kruche, ale równie smaczne.

Jeśli używasz robota kuchennego, mieszaj aż składniki połączą się w kulę.

Wyciśnij masę na dno kwadratowej formy do pieczenia, wyłożonej papierem pergaminowym (wyłożenie papierem pergaminowym pozwala na łatwe wyjęcie batonów do krojenia).

Polej roztopioną, półsłodką czekoladą i zamroź lub odstaw do lodówki, aż stwardnieje. Zdejmij z patelni i pokrój na kwadraty.

Jak przechowywać Batoniki z Masłem Orzechowym

Bary będą kroić bardziej schludnie, gdy lekko zmiękczone (cięcia bary są prosto z lodówki lub zamrażarki spowoduje pękanie). Polecam biorąc je z zamrażarki lub lodówki i pozwalając im odpocząć w temperaturze pokojowej na 30-60 minut lub do miękkości. Następnie pokroić te quinoa bary na kwadraty, umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce.

Czy można zamrozić batoniki z masłem orzechowym?

Tak! Możesz zamrozić cały talerz lub zamrozić je po pokrojeniu na kwadraty.

Mam nadzieję, że Twojej rodzinie zasmakują te batoniki!

Przepis na Batoniki Quinoa z Masłem Orzechowym: Kliknij, aby Tweetnąć Przejdź do treści

Batoniki bez pieczenia z masłem orzechowym i quinoa

Plon: 12 Prep Time: 10 minut Total Time: 10 minut

Te No Bake Peanut Butter Quinoa Bars są bardziej zdrowy twist na klasycznym Midwestern Peanut Butter Bars i zrobić zdrową przekąskę lub deser.

Drukuj

Składniki

  • 1/3 filiżanki niegotowanej quinoa, opłukanej (odpowiada 1 filiżance ugotowanej)
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 filiżanka płatków owsianych (szybkich lub staromodnych; upewnij się, że są oznaczone jako "bezglutenowe", jeśli unikasz glutenu)
  • 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka w proszku (patrz uwaga do przepisu na zamienniki)
  • 1/4 filiżanki miodu
  • 3/4 filiżanki półsłodkich wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Połączyć quinoa i wodę w małym rondelku i doprowadzić do wrzenia na średnio-wysokim ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  2. Dodać płatki owsiane, masło orzechowe, mleko w proszku, miód do miski robota kuchennego. Dodać ostudzoną quinoa i przetwarzać aż do uzyskania kuli (jeśli nie masz robota kuchennego, możesz po prostu wymieszać te składniki ręcznie).
  3. Wyłóż kwadratowe naczynie do pieczenia pergaminem, a następnie rozprowadź masę w naczyniu, tak aby równomiernie ją wcisnąć.
  4. Rozpuść wiórki czekoladowe w mikrofalówce w 30-sekundowych odstępach, mieszając po każdej przerwie, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuść rozpuszczoną czekoladę na masie na patelni.
  5. Odstaw do lodówki lub zamroź do czasu, aż będziesz gotowy do podania. Pokrój na plasterki (aby uniknąć pękania wierzchołków, odstaw batoniki w temperaturze pokojowej na około 30-60 minut lub do czasu, aż zmiękną, a następnie pokrój na kwadraty). Umieść batony w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce.

Uwagi

Jeśli nie masz (lub nie chcesz używać) mleka w proszku, możesz zamienić je dodatkowymi płatkami owsianymi, chrupiącymi płatkami ryżowymi lub niesłodzonym białkiem w proszku.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Pergamin Papier do pieczenia
  • Kwadratowy talerz do pieczenia Pyrex
Informacje o wartościach odżywczych:
Plon:12 Wielkość porcji:1 baton
Ilość na porcję: Kalorie:194TotalFat: 10gTłuszcz nasycony:3gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:6gCholesterol:1mgSód:58mgWęglowodany:24gFiber:3gSugar:14gProtein:6g © Sally Kuchnia: Amerykańska