Odciąłeś się od chleba, naładowałeś się avo i stałeś się profesjonalistą w obliczaniu węglowodanów. Ale pomimo dużego wysiłku, wyniki są...
Czytaj Więcej10-Minute Peanut Butter Quinoa Bars [No-Bake + Gluten-Free!]
No Bake Peanut Butter Quinoa Bars are a more wholesome twist on the classic Midwestern Peanut Butter Bars and make a healthy snack or dessert
.Jeśli wychowałeś się na Środkowym Zachodzie lub mieszkasz tam teraz, wiesz o Peanut Butter Bars.
Zazwyczaj składają się one z mieszaniny masła orzechowego, cukru pudru i okruchów krakersów grahamowych rozłożonych na dnie 9×13 patelni i zwieńczonych warstwą roztopionej czekolady. Moja mama zrobiła je i nazwał je Peanut Butter Gems, a mój liceum stołówka służył wersję dubbingowane Peanut Butter Confections. Jakkolwiek je nazwiesz, są uzależniającą atrakcją dla tłumu. Są tak kwintesencją Midwestern, że pojawiły się w powieści Kitchens of the Great Midwest (którą wymieniłam na mojej liście ulubionych książek, które przeczytałam w 2015 roku).
Chociaż od czasu do czasu robię przepis mojej mamy, chciałam stworzyć wersję z bardziej zdrowymi składnikami. Ten bar pasuje do rachunku i nadal żyje do Midwestern Peanut Butter Bar hype. Jeden z naszych 11-letnich gości domowych zjadł jeden i powiedział, że "smakował jak Reese's Cup", co przyjmuję jako najwyższy komplement.
You might also like: Sześć niesamowitych przepisów z masłem orzechowym |
Jak zrobić Batoniki Peanut Butter Quinoa
Połącz owies (albo staromodny lub szybki owies), gotowane quinoa (patrz przepis na instrukcje), naturalne masło orzechowe, suche mleko w proszku i miód w misce robota kuchennego.
Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz również wymieszać składniki ręcznie w misce. Twoje batoniki będą bardziej kruche, ale równie smaczne.
Jeśli używasz robota kuchennego, mieszaj aż składniki połączą się w kulę.
Wyciśnij masę na dno kwadratowej formy do pieczenia, wyłożonej papierem pergaminowym (wyłożenie papierem pergaminowym pozwala na łatwe wyjęcie batonów do krojenia).
Polej roztopioną, półsłodką czekoladą i zamroź lub odstaw do lodówki, aż stwardnieje. Zdejmij z patelni i pokrój na kwadraty.
Jak przechowywać Batoniki z Masłem Orzechowym
Bary będą kroić bardziej schludnie, gdy lekko zmiękczone (cięcia bary są prosto z lodówki lub zamrażarki spowoduje pękanie). Polecam biorąc je z zamrażarki lub lodówki i pozwalając im odpocząć w temperaturze pokojowej na 30-60 minut lub do miękkości. Następnie pokroić te quinoa bary na kwadraty, umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce.
Czy można zamrozić batoniki z masłem orzechowym?
Tak! Możesz zamrozić cały talerz lub zamrozić je po pokrojeniu na kwadraty.
Mam nadzieję, że Twojej rodzinie zasmakują te batoniki!
Przepis na Batoniki Quinoa z Masłem Orzechowym: Kliknij, aby Tweetnąć Przejdź do treściBatoniki bez pieczenia z masłem orzechowym i quinoa
Plon: 12 Prep Time: 10 minut Total Time: 10 minutTe No Bake Peanut Butter Quinoa Bars są bardziej zdrowy twist na klasycznym Midwestern Peanut Butter Bars i zrobić zdrową przekąskę lub deser.
DrukujSkładniki
- 1/3 filiżanki niegotowanej quinoa, opłukanej (odpowiada 1 filiżance ugotowanej)
- 2/3 szklanki wody
- 1 filiżanka płatków owsianych (szybkich lub staromodnych; upewnij się, że są oznaczone jako "bezglutenowe", jeśli unikasz glutenu)
- 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego
- 1/2 szklanki mleka w proszku (patrz uwaga do przepisu na zamienniki)
- 1/4 filiżanki miodu
- 3/4 filiżanki półsłodkich wiórków czekoladowych
Instrukcje
- Połączyć quinoa i wodę w małym rondelku i doprowadzić do wrzenia na średnio-wysokim ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Dodać płatki owsiane, masło orzechowe, mleko w proszku, miód do miski robota kuchennego. Dodać ostudzoną quinoa i przetwarzać aż do uzyskania kuli (jeśli nie masz robota kuchennego, możesz po prostu wymieszać te składniki ręcznie).
- Wyłóż kwadratowe naczynie do pieczenia pergaminem, a następnie rozprowadź masę w naczyniu, tak aby równomiernie ją wcisnąć.
- Rozpuść wiórki czekoladowe w mikrofalówce w 30-sekundowych odstępach, mieszając po każdej przerwie, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuść rozpuszczoną czekoladę na masie na patelni.
- Odstaw do lodówki lub zamroź do czasu, aż będziesz gotowy do podania. Pokrój na plasterki (aby uniknąć pękania wierzchołków, odstaw batoniki w temperaturze pokojowej na około 30-60 minut lub do czasu, aż zmiękną, a następnie pokrój na kwadraty). Umieść batony w szczelnym pojemniku i przechowuj w lodówce.
Uwagi
Jeśli nie masz (lub nie chcesz używać) mleka w proszku, możesz zamienić je dodatkowymi płatkami owsianymi, chrupiącymi płatkami ryżowymi lub niesłodzonym białkiem w proszku.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- Pergamin Papier do pieczenia
- Kwadratowy talerz do pieczenia Pyrex
Informacje o wartościach odżywczych:
Plon:12 Wielkość porcji:1 batonIlość na porcję: Kalorie:194TotalFat: 10gTłuszcz nasycony:3gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:6gCholesterol:1mgSód:58mgWęglowodany:24gFiber:3gSugar:14gProtein:6g © Sally Kuchnia: Amerykańska