Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

Szybki chleb cynamonowy

Jump to RecipeLike

so many others, I've followed Lisa Leake's blog 100 Days of Real Food for several years. Dla tych, którzy nie znają backstory, to co zaczęło się jako eksperyment jej rodziny, aby nie jeść przetworzonej żywności przez 100 dni (przynosząc oddzielne jedzenie na przyjęcia, unikając całej białej mąki i cukru, i unikając czegokolwiek w pakiecie z więcej niż pięcioma składnikami) zamieniło się w sposób na życie. Torba ze słodyczami i wysoko przetworzonymi smakołykami, którą schowała, by zjeść ją po zakończeniu eksperymentu, została w połowie drogi wyrzucona do kosza. Okazało się, że ich gusta - i umysły - zmieniły się na dobre.

Jeśli jesteś stałym czytelnikiem mojego bloga, wiesz już, że choć jestem zwolenniczką diety opartej głównie na pełnowartościowych produktach spożywczych, nie lubię skrajności. Nie podoba mi się sposób, w jaki "toksyczne", "trucizna" i "niebezpieczne" są wymieniane w odniesieniu do żywności. Przede wszystkim nie lubię, kiedy ludzie stają się niemili i osądzający w imię zdrowego odżywiania. Dwie rzeczy, które często powtarzam to "Wszyscy jesteśmy w trakcie pracy" i "Nikt nie jest doskonały, ponieważ doskonałość nie istnieje".

Ale piękno bloga Lisy i jej nowej książki "100 dni prawdziwego jedzenia

" polega na tym, że czujesz się jak dobra przyjaciółka, która po prostu dzieli się tym, co zadziałało w jej przypadku - i daje ci delikatną zachętę do zmiany diety na lepszą. Jeśli nie jesteś gotowy, aby przejść wszystko w, ona ma wiele małych kroków można podjąć. Nie masz zamiaru rezygnować z białego makaronu? Ona nie będzie cię osądzać. Ale bądź ostrzeżony: Jej entuzjazm jest zaraźliwy, więc może cię przekonać.

W pierwszej połowie książki Lisa przedstawia swoje racje na temat unikania przetworzonej żywności, porady dotyczące czytania etykiet na produktach spożywczych oraz zaopatrywania lodówki i spiżarni, a także wskazówki, jak przekonać do tego całą rodzinę. W drugiej połowie znajduje się 100 przepisów na posiłki, przekąski, desery i lunchboxy. Jestem już fanką wielu przepisów Lisy. Robimy jej granolę prawie co tydzień. Mam w zamrażalniku kilka porcji jej smażonej fasoli w wolnowarze. Podoba mi się, że jej przepisy są proste i nieskomplikowane, na dania, które moja rodzina już uwielbia (jak tacos i makarony) lub mam nadzieję, że będzie uwielbiać (jak tostadas z czarnej fasoli i placki rybne).

Szybki chleb cynamonowo-rodzynkowy szybko się przygotowuje i sprawia, że w domu pachnie jak marzenie. Dla mojej partii, zostawiłam rodzynki i użyłam domowego sosu jabłkowego z wolnowaru, który zapuszkowałam zeszłej jesieni, i wyszło świetnie. Oto przepis Lisy:

Continue to Content

Szybki chleb cynamonowo-rodzynkowy

Plon: 12 kromek Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut Total Time: 1 godzina Drukuj

Składniki

  • 1/2 szklanki 1 kostki masła, roztopionego, plus więcej do posmarowania patelni
  • 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 filiżanka niesłodzonego sosu jabłkowego
  • 1/3 szklanki czystego syropu klonowego
  • 3/4 filiżanki rodzynek

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 325 stopni F. Posmarować bochenek masłem i odstawić na bok.
  2. W dużej misce wymieszać mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  3. Używając widelca, wmieszać jajka, sos jabłkowy, roztopione masło i syrop, aż do połączenia, uważając, aby nie przesadzić. Delikatnie wmieszaj rodzynki.
  4. Łyżeczką nałożyć ciasto do przygotowanej formy. Piec aż szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty, 45 do 55 minut.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Stalowa bochenkownica
Informacje żywieniowe:
Plon:12 plastrów Wielkość porcji:1 plasterek
Ilość na porcję: Kalorie:192TotalFat: 9gTłuszcz nasycony:5gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:3gCholesterol:51mgSód:278mgWęglowodany:27gFiber:2gSugar:13gProtein:3g © Lisa Leake Kuchnia: Amerykańska / Kategoria:Śniadania W książce, ona poleca robienie francuskich tostów z kromkami ten chleb dla specjalnego weekendowego śniadania - ale pomyślałem, dlaczego czekać do weekendu? Chleb zebrał entuzjastyczne recenzje na całym świecie.

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz ograniczać przetworzoną żywność, czy też już to robisz i chcesz dodać kilka nowych, przyjaznych rodzinie przepisów do mieszanki - książka Lisy

jest wspaniałym przewodnikiem.

Ujawnienie: Jako Ambasador Książki Kucharskiej dla 100 Dni Prawdziwego Jedzenia, otrzymałam darmowy egzemplarz książki do recenzji.

Ten post zawiera linki afiliacyjne. Jeśli kupisz produkt za pośrednictwem tych linków, Twój koszt będzie taki sam, ale ja otrzymam niewielką prowizję, aby pomóc w kosztach operacyjnych tego bloga. Zamieszczam tylko linki do produktów, których osobiście używam i które uwielbiam. Dziękuję za wsparcie!


Komentarze (0)

Zostaw komentarz