Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

Czekoladowe Babeczki Buraczane

Jump to RecipeIntroduce

your child to this super-nutritious veggie with these chocolate beet cupcakes, from the new book Adventures in Veggieland

.

Moi chłopcy nie przepadają za burakami. Jeszcze. Ale wypiją je w formie smoothie i soków. A dzięki temu przepisowi, teraz lubią je w babeczkach.

Ja to nazywam postępem. Ponieważ częścią pomagania dziecku w odkrywaniu (a nawet lubieniu!) nowych pokarmów jest zapoznawanie go z nimi - w wielu różnych formach. Teraz, kiedy moje dzieci wiedzą, że buraki są pyszne w babeczkach lub w soku z innymi owocami, mogą być bardziej skłonne do spróbowania pieczonego buraka w sałatce lub upieczonego w wegetariańskim burgerze.

Ten przepis pochodzi z nowej, świetnej książki Adventures in Veggieland: Help Your Kids Learn to Love Vegetables with 100 Easy Activities and Recipes napisanej przez terapeutkę żywienia Melanie Potock. Jej książka zawiera 20 różnych warzyw, z przetestowanymi przez dzieci zadaniami i przepisami, które pomogą Wam zapoznać dzieci z każdym z nich.

Melanie twierdzi, że dzieci mogą nauczyć się kochać każdy rodzaj jedzenia - a zwłaszcza warzywa - używając jej formuły "trzech E":

  • Zapoznaj swoje dziecko z nowymi warzywami dzięki sensorycznym, praktycznym i edukacyjnym zajęciom.
  • Poznaj cechy charakterystyczne każdego warzywa (tekstura, smak, temperatura i inne) dzięki pysznym i łatwym przepisom.
  • Poszerzaj podniebienie dziecka i repertuar rodziny o pomysłowe dania z warzyw.

Obaj moi chłopcy uwielbiali te buraczane babeczki - i tak, wiedzieli, że są w nich buraki. I jeśli je zrobisz, upewnij się, że twoje dzieci też o tym wiedzą. A nawet lepiej: Zróbcie te babeczki razem!

Kilka krótkich uwag na temat tego przepisu:

  • Moje polałam kremowym lukrem serowym, ponieważ miałam składniki pod ręką, ale możesz je również polać domową bitą śmietaną (po prostu pomiń maliny z tego przepisu, aby zrobić zwykłą bitą śmietanę).
  • Mój blender tylko częściowo rozdrobnił ugotowane buraki, więc włożyłam 1/2 szklanki częściowo rozdrobnionych buraków wraz z mlekiem do blendera, aby w pełni je przecedzić.
  • Zamieniłam olej na rzepakowy (mam złą reakcję trawienną na olej kokosowy) i wyszło dobrze.
Continue to Content

Babeczki choco-buraczane

Plon: 16 babeczek Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 25 minut Total Time: 45 minut

Już sam proces gotowania może prowadzić do odkrywania nowych smaków. Dlatego właśnie lubimy zlizywać ciasto z łyżki. W tym cieście nie ma surowego jajka, więc śmiało zlizuj je z łyżki! Aby zapewnić sobie jeszcze jedno ciekawe doznanie smakowe, podczas robienia tych babeczek podaj im niespodziankę: różany smoothie shot! Po przecierce z buraków, nie myj słoika blendera, który jest pokryty "dobrymi-jakościami", które nigdy nie powinny trafić do odpływu. Po prostu wrzuć 1/4 szklanki mrożonych jagód (moje ulubione to borówki!) i odrobinę soku pomarańczowego, a następnie zmiksuj.

Drukuj

Składniki

  • 8-9 uncji pakowanych gotowanych buraków (lub 1 duży pieczony burak)*.
  • 1 filiżanka 2-procentowego mleka lub niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka octu z cydru jabłkowego
  • 1 filiżanka plus 1 czubata łyżka stołowa mąki uniwersalnej (w razie potrzeby bezglutenowej)
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (w razie potrzeby bezglutenowego)
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego (nie gorącego) oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/4 filiżanki wiórków z ciemnej czekolady
  • Bita śmietana (dla ostatecznego wykończenia), z puszki lub domowej roboty

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F.
  2. Umieść buraki w blenderze i rozdrobnij je do woli. Odmierz 1/2 szklanki powstałego puree z buraków i odłóż na bok, aby użyć go w babeczkach.
  3. Wlej mleko lub mleko migdałowe do małej miski i dodaj ocet. Dając mleku 5 do 10 minut, aby się lekko zsiadło, wyłóż dwie foremki do muffinów papierowymi wkładkami i przesiej mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól razem do osobnej miski.
  4. Do zsiadłego mleka dodaj cukier, olej, wanilię oraz puree z buraków i ubijaj elektryczną ubijaczką, aż powstanie piana.
  5. Delikatnie i powoli dodaj przesiane suche składniki do mokrych składników i kontynuuj ubijanie masy babeczkowej, aż będzie gładka. Wmieszaj wiórki czekoladowe, z wyjątkiem dwóch - te zjedz.
  6. Wlej ciasto na babeczki do foremek, wypełniając każdą do połowy. Piec przez 18 do 25 minut na środkowej półce piekarnika, aż wykałaczka włożona w dwa miejsca w babeczce wyjdzie czysta, upewniając się, że jakakolwiek wilgoć nie jest tylko roztopionymi wiórkami czekoladowymi.
  7. Zdejmij babeczki z patelni i ostudź na stojaku do chłodzenia.
  8. Na wierzchu każdej babeczki ułóż bitą śmietanę lub dodaj odrobinę kremowego lukru serowego.

Uwagi

Aby upiec buraki: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F. Przed umyciem, pokrój zieleninę i umieść ją w plastikowej torbie. Zielenina może pozostać w lodówce do trzech dni, jeśli zaczekasz z myciem. Umyj buraki, osusz papierowym ręcznikiem i posmaruj lekko olejem przed zawinięciem ich pojedynczo w folię aluminiową. Umieść je na małej metalowej patelni, aby zapobiec ich zwijaniu się. Piecz przez 45 minut, lub do momentu, aż będą ugotowane w całości. Pozostawić do ostygnięcia na 15 minut przed zdjęciem folii i obraniem.

Informacje żywieniowe:
Plon:16 Wielkość porcji:1 babeczka
Ilość na porcję: Kalorie:130Nasyconytłuszcz:4gCholesterol:2mgSód:123mgWęglowodany:21gBłonnik:2gCukier:12gBiałko:2g © Z Przygód w Krainie Wegetarian autorstwa Melanie Potock Kuchnia: Amerykańska Przepis na Czekoladowe Babeczki Buraczane z nowej książki Adventures in Veggieland

Kliknij, aby Tweetnąć

Przepis wykorzystany za zgodą z Adventures in Veggieland: Help Your Kids Learn to Love Vegetables with 100 Easy Activities and Recipes autorstwa Melanie Potock, MA, CCC-SLP, The Experiment, 2018.

Zdjęcia autorstwa Erica Harveya Browna z wyjątkiem zdjęcia babeczek autorstwa Sary Smith.

Ujawnienie: Jestem uczestnikiem programu Amazon Services LLC Associates, programu reklamowego dla podmiotów stowarzyszonych, mającego na celu zapewnienie mi środków do zarabiania opłat poprzez linkowanie do Amazon.com i stron stowarzyszonych.