Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...
Czytaj WięcejCzekoladowy chleb z cukinii
Nie mam tyle miejsca w ogrodzie, żeby uprawiać cukinię. Poważnie, widzieliście jak duże robią się te rośliny? Ale na szczęście mam sąsiada, który wymieni cukinię na brzoskwinie (jak może pamiętacie, ostatnio kupiłam 50 funtów brzoskwiń). I tak bardzo jak lubię cukinię smażoną lub grillowaną, muszę przyznać, że moją pierwszą myślą po otrzymaniu świeżej cukinii z ogrodu jest chleb z cukinii.
Ten przepis jest oparty na przepisie na chleb z cukinii mojej mamy, na którym się wychowałam. Zmniejszyłam ilość oleju o połowę, cukru o jedną czwartą, dodałam białą, pełnoziarnistą mąkę i wymieszałam ze zwykłym jogurtem, aby uzyskać dodatkową wilgotność. I co najważniejsze, dodałam kakao w proszku i wiórki czekoladowe.
Kiedy w zeszłym tygodniu zrobiłam ten czekoladowy chleb z cukinii dla mojej rodziny, skończyło się na tym, że zjedliśmy cały bochenek w jeden dzień. Z czego nie jestem dumna. Ale to pokazuje, jak bardzo nie można mu się oprzeć. Fudgy Chocolate Zucchini Bread:Click To TweetDla innej odmiany, sprawdź Whole Wheat Zucchini Muffins with Crunchy Sunflower Seed Topping.
Continue to ContentKruche czekoladowe ciasto z cukinii
Plon: 12 kromek Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 1 godzina Czas odpoczynku: 15 minut Całkowity czas: 1 godzina 30 minut DrukujSkładniki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki zwykłego jogurtu, użyłam jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub rzepakowego
- 1 1/2 szklanki białej mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 filiżanki kakao w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki wiórków czekoladowych + 2 łyżki stołowe
- 1 1/2 szklanki rozdrobnionej świeżej cukinii
Instrukcje
- Rozgrzejemy piekarnik do 350 stopni, wysmarujemy masłem i oprószymy mąką formę do pieczenia bochenków (lub użyjemy sprayu do pieczenia).
- W misce zmieszamy jajka, jogurt, olej i dobrze wymieszamy. Dodamy mąkę, cukier, kakao w proszku, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia i wymieszamy. Ciasto będzie gęste.
- Dodaj 1/4 szklanki wiórków czekoladowych i cukinię i mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Wlać ciasto na patelnię. Posyp 2 łyżki wiórków czekoladowych na wierzchu bochenka. Piec przez 1 godzinę lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
- Umieść bochenek na drucianym stojaku i pozostaw na 15 minut. Przesuń nożem po brzegach, aby poluzować bochenek z patelni. Ostrożnie wyłóż bochenek na stojak i ostudź.
Uwagi
Aby zamiast tego zrobić muffiny: Wyłożyć formę do muffinów papierowymi wkładkami. Łyżeczką nakładać ciasto do foremek, około 2/3 objętości. Posypać wierzch pozostałymi wiórkami. Piec 15-20 minut lub do momentu, aż muffinki odskoczą po delikatnym naciśnięciu. Z podanych składników wychodzi około 16 muffinów.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- Stalowa bochenkownica
Informacje żywieniowe:
Plon:12 plasterków Wielkość porcji:1 plasterekIlość na porcję: Kalorie:167TotalFat: 4gTłuszcz nasycony:1gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:2gCholesterol:32mgSód:230mgWęglowodany:29gFiber:3gSugar:16gProtein:6g © Real Mom Nutrition Kuchnia: Amerykańska / Kategoria:Śniadania
Komentarze (0)