Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

Pełnoziarniste czekoladowe ciasteczka na patelnię

Przejdź do przepisuTen

Whole Wheat Chocolate Chip Skillet Cookie, zrobiony z mąki pszennej i owsianej, jest fajnym przysmakiem na deser lub przekąskę

.

Jak mogłam tak długo żyć bez pieczenia ciasteczek na patelni? To o wiele szybsze niż nakładanie łyżką dwóch tuzinów ciasta. I czy możemy porozmawiać o tym, jak uzyskuje się chrupiącą krawędź i lepki środek w każdym klinie? Swoon!


Jestem obecnie uzależniona od "America's Test Kitchen", który oglądam na PBS o 2 nad ranem podczas jedzenia miski płatków śniadaniowych, kiedy mam bezsenność. Uwielbiam ich obsesyjne testowanie i udoskonalanie, więc wiedziałam, że będą wiedzieli jak zrobić najlepsze ciasteczka na patelni.
You might also like: Ciasteczka z masłem orzechowym z 4 składników (4 Ingredient Peanut Butter Cookies)

Po zrobieniu ich wersji kilka razy, zmieniłam ją nieco poprzez:
  • Zmniejszenie ilości cukru (nadal są bardzo słodkie!)
  • Zamieniając mąkę na pełnoziarnistą
  • Dodając płatki owsiane dla dodatkowej tekstury
  • Skrócenie czasu pieczenia, aby uzyskać bardziej miękki środek

Lubię też używać mini wiórków czekoladowych, więc czekolada jest w każdym kęsie (zachowaj kilka łyżek do posypania wierzchu, aby uzyskać dodatkowy efekt "wow-factor").

Kliny ciasteczek z patelni są oczywiście najlepiej podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych. A jeśli masz zardzewiałą patelnię żeliwną, która wydaje Ci się nie do uratowania, oto jak ją odrestaurować, abyś mógł zrobić to ciasteczko!

Whole Wheat Chocolate Chip Skillet Cookie:

Click To Tweet

Przejdź do treści

Pełnoziarniste ciasteczka czekoladowe na patelni

Plon: 8 Prep Time: 20 minut Czas gotowania: 15 minut Całkowity czas: 35 minut

To Whole Wheat Chocolate Chip Skillet Cookie, wykonane z mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych, jest fajnym przysmakiem na deser lub przekąskę.

Drukuj

Składniki

  • 12 łyżek stołowych niesolonego masła
  • 1/2 szklanki pakowanego brązowego cukru + 1 łyżka stołowa
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 filiżanki staromodnych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 filiżanka mini chipsów z półsłodkiej czekolady (odłożyć 2 łyżki)

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do 375 stopni F. Górną półkę piekarnika przesunąć na górne, środkowe miejsce.
  2. Roztopić 9 łyżek masła w 12-calowej żeliwnej patelni na średnim ogniu. Pozwól mu się smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż masło zmieni kolor na brązowy i zacznie pachnieć orzechami.
  3. Umieść pozostałe trzy łyżki masła w dużej misce do mieszania i zalej je roztopionym masłem, mieszając, aż całe masło się rozpuści.
  4. Wmieszaj do masła oba cukry, jajko, żółtko i wanilię. Ubijaj przez 30 sekund, odstaw na dwie minuty, a następnie powtórz proces ubijania i odstawiania jeszcze dwa razy. Twoje ciasto będzie wyglądało na gładkie i błyszczące. Podczas jednego z tych dwuminutowych okresów odpoczynku, wytrzyj patelnię do czysta papierowym ręcznikiem.
  5. W oddzielnej, małej misce wymieszaj razem mąkę, płatki owsiane i sodę oczyszczoną. Wymieszaj mąkę z błyszczącym ciastem, aż do połączenia, a następnie dodaj wszystkie oprócz 2 łyżek stołowych mini wiórków czekoladowych. Rozprowadź ciasto na patelni za pomocą szpatułki, a następnie posyp pozostałe 2 łyżki wiórków na wierzchu.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut, następnie obróć patelnię o 90 stopni i piecz przez kolejne 7 minut. Wyjąć i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych!

Uwagi

Dla resztek (jeśli są jakieś): Pokroić na kliny lub kwadraty i przechowywać w szczelnym pojemniku. Najlepiej spożyć w ciągu trzech dni.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Mini patelnia do muffinów
Informacje żywieniowe:
Wydajność:8 Wielkość porcji:1 plasterek
Ilość na porcję: Kalorie:487Sód:91mgWęglowodany:61gBiałko:5g © Dostosowane z America's Test Kitchen Kuchnia: Amerykańska Skorzystaj z tego przepisu:

Jestem uczestnikiem Amazon Services LLC Associates Program, programu reklamy afiliacyjnej mającego na celu zapewnienie mi środków do zarabiania opłat poprzez linkowanie do Amazon.com i powiązanych stron.