Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

Jak zrobić miękkie i kruche czekoladowe batoniki granola

Jump to RecipeTwoje

dzieci pokochają pieczenie (i jedzenie!) tych miękkich, gryzących Czekoladowych Batoników Granola, z książki kucharskiej Super Simple Baking For Kids

.

Czy w twoim domu batoniki granolowe z pudełka są na porządku dziennym? Chciałbyś zastąpić je prostą, domową wersją, a nawet lepiej, przepisem, który twoje dzieci mogłyby zrobić same?

Charity Matthews ma dla Ciebie rozwiązanie. Te czekoladowe batoniki granolowe pochodzą z jej nowej książki Super Simple Baking For Kids, która jest pełna zabawnych przepisów, które dzieci mogą upiec same (lub z Twoją pomocą) na wszystko, od ciasteczek i babeczek po ciasto na pizzę i miękkie precle. Charity jest założycielką strony Foodlets, a wszystkie jej przepisy są testowane i zatwierdzane przez czwórkę jej dzieci.

Jeśli Twoje dzieci są już profesjonalistami w kuchni, to chwała im za to! Jeśli nie są, pieczenie jest łatwym sposobem na stworzenie czegoś, czego nie mogą się doczekać, jak na przykład ciasteczka Cookies And Cream Cupcakes, które były pierwszym przepisem, jaki mój syn wybrał z Super Simple Baking For Kids (i były one godne podziwu).

Ponieważ tak wielu z Was pyta o pomysły na przekąski, pomyślałam, że podzielę się tym przepisem, z błogosławieństwem Charity.

Jak zrobić Domowe Batoniki Czekoladowe Granola Bars

Te batoniki granolowe są miękkie i kruche, a nie twarde czy łamliwe. I robi się je tak łatwo! Najpierw wymieszaj w misce płatki owsiane, wiórki kokosowe, siemię lniane (lub zarodki pszenne) i orzechy włoskie.

You might also like: Bezorzechowy Czekoladowy Chip Snack Bar

Rozpuść razem wiórki czekoladowe, masło, miód, sól i wanilię i wlej do mieszanki owsianej, mieszając gumową szpatułką, aż wszystko będzie pokryte.

Następnie równomiernie rozprowadź masę w kwadratowej formie do pieczenia wyłożonej pergaminem. Dociskaj ją mocno szpatułką, rękami lub dnem miarki, aż będzie płaska i równa.

Piecz w temperaturze 300 stopni przez około 20 minut lub do momentu, aż brzegi staną się złotobrązowe. Kiedy granola ostygnie na patelni (i dociśniesz ją jeszcze raz, aby naprawdę mocno ją upakować), wyjmij ją i pokrój na prostokąty lub kwadratowe batoniki - cokolwiek pasuje do Twojego gangu.

Charity twierdzi, że batoniki te można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej przez okres do jednego tygodnia.

Oto mały podgląd na niektóre z innych przepisów w Super Simple Baking For Kids, jak Old-Fashioned Chocolate Cake...

...i te owocowe babeczki z potrójną wanilią.

Jeśli twoje dzieci już uwielbiają piec - lub chciałbyś, aby zaczęły - sięgnij po te i inne przepisy z Super Simple Baking For Kids. Znajdź więcej przepisów Charity na Foodlets.

Zdobądź przepis na Domowe Czekoladowe Batoniki Granola: Kliknij na Tweet Przejdź do treści

Czekoladowe Batoniki Granola

Plon: 8 batonów Prep Time: 15 minut Czas gotowania: 20 minut Total Time: 35 minut

Dzięki temu przepisowi możesz stworzyć własne batoniki granola! Od rodzynek i orzeszków ziemnych do suszonej żurawiny lub M&M's, nie ma ograniczeń co do smaków, które możesz stworzyć. Dodaj do 1 filiżanki dodatkowych składników podczas mieszania suchych składników.

Drukuj

Składniki

  • 2 filiżanki staromodnego owsa
  • 1 filiżanka słodzonych płatków kokosowych
  • 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego lub kiełków pszenicy
  • 1 filiżanka kawałków orzechów włoskich
  • 1 filiżanka wiórków czekoladowych
  • 2 łyżki stołowe solonego masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 300 stopni F. Wyłóż formę do pieczenia papierem pergaminowym, tak aby krawędzie sięgały poza boki formy (będziesz ciągnąć za papier, aby wyjąć batony z formy, kiedy skończą się piec).
  2. Wymieszaj suche składniki. W misce do mieszania, użyj gumowej szpatułki, aby połączyć płatki owsiane, kokos, siemię lniane (lub kiełki pszenicy) i orzechy włoskie. Dobrze wymieszać.
  3. Roztopić czekoladę. W małym rondelku, na średnim ogniu, połączyć wiórki czekoladowe, masło, miód, sól i wanilię. Mieszać cały czas, przez około 1 minutę, aż czekolada się rozpuści.
  4. Wymieszać mokre i suche składniki. Wlać roztopioną masę czekoladową na masę owsianą. Za pomocą gumowej łopatki wymieszaj, aż wszystkie płatki owsiane zostaną pokryte. (Użyj rąk, jeśli chcesz, ale poproś najpierw osobę dorosłą, aby upewnić się, że czekolada nie jest zbyt gorąca)!
  5. Wciśnij masę owsianą na patelnię. Przełóż masę owsianą do przygotowanej formy i, używając rąk, rozprowadź ją tak, aby była płaska i równa.
  6. Upiec. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut, aż brzegi będą złote.
  7. Pozostaw do ostygnięcia. Wyjąć blachę z piekarnika. Pozostawić granolę do schłodzenia w lodówce przez 20 minut.
  8. Pokroić batoniki. Używając rąk, naciśnij na granolę jeszcze raz, aby upewnić się, że jest ciasno upakowana. Trzymając za brzegi papieru pergaminowego, przenieś ją na deskę do krojenia. Używając ostrego noża, pokrój na 8 prostokątów. Batoniki granoli przechowują się w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Kwadratowy talerz do pieczenia Pyrex
  • Pergamin Papier do pieczenia
Informacje żywieniowe:
Plon:8 Wielkość porcji:1 baton
Ilość na porcję: Kalorie:469TotalFat: 27gTłuszcz nasycony:10gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:16gCholesterol:8mgSód:193mgWęglowodany:56gFiber:8gSugar:34gProtein:8g © Charity Matthews, z książki "Super proste pieczenie dla dzieci". Kuchnia: Amerykańska / Kategoria:Przekąski

Jestem uczestnikiem programu partnerskiego Amazon Services LLC Associates Program, programu reklamy afiliacyjnej, którego celem jest zapewnienie mi środków do zarabiania opłat poprzez linkowanie do Amazon.com i powiązanych stron.