Najnowsze artykuły

Lody proteinowe - zdrowsza alternatywa

Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...

Czytaj Więcej

Pieczone Tacos z indyka

Skocz do

przepisuDoskonały posiłek na pracowity wieczór, te pieczone tacos z indyka są przyjazne dla całej rodziny, pożywne i można je łatwo przygotować z wyprzedzeniem

.

Dziękujemy Krajowej Federacji Indyków za sponsorowanie tego postu!

Znasz te posiłki, z których wszyscy wokół twojego stołu są zadowoleni? To są bardzo wyjątkowe posiłki. A kiedy są to posiłki, które są łatwe i szybkie do przygotowania, to już w ogóle lukier na torcie. Albo ser na taco.

Te pieczone tacos z indyka odkryłam ponad rok temu dzięki mojej spółdzielni zajmującej się zamrażaniem posiłków i jestem pewna, że od tamtej pory podaję je przynajmniej raz w miesiącu. Bo nie ma powodu, by jeść indyka tylko w Święto Dziękczynienia i na kanapkach z delikatesów.

Mielony indyk jest niedrogim źródłem białka, zawierającym składniki odżywcze, takie jak żelazo i cynk, których dzieci potrzebują w okresie wzrostu. Trzymam mielonego indyka pod ręką do klopsików, klopsików i innych łatwych dań, które lubi moja rodzina. Użycie fasoli w tym przepisie sprawia, że indyk jest bardziej rozciągliwy i dodaje jeszcze więcej białka. Każda porcja dwóch taco ma aż 23 gramy białka.

Te tacos są łatwe do zjedzenia nawet dla małych dzieci, ponieważ nadzienie pozostaje w skorupkach, które pieką się zarówno chrupiące, jak i lekko miękkie. Mój mąż i nastolatek zjadają po 3-4 takie tacos, podczas gdy ja i mój młodszy syn zjadamy po dwa. Czasami zostaje nam jedna lub dwie sztuki na następny dzień - stanowią pyszny odgrzewany lunch lub przekąskę po szkole.

Jak zrobić z tego posiłek do zamrażarki:

Ugotuj mieszankę nadzienia (przez krok #6), lekko ostudź, a następnie zapakuj do torby zamrażarki o rozmiarze galona. Naciśnij torbę płasko, uszczelnić, a następnie położyć płasko w zamrażarce. Kiedy gotowy do gotowania, usunąć torbę i rozmrażać w lodówce (jeśli zapomniałem rozmrozić go na noc, I uruchomić torbę pod bieżącą wodą, aż mieszanina może rozbić się na tyle, aby usunąć z worka). Spryskać patelnię sprayem do gotowania, następnie podgrzać mieszankę nadzienia, nałożyć łyżką do muszli taco, posypać serem i zapiec.

Więcej przepisów na dania z indyka, takich jak Thai Turkey Burgers i Sriracha Lime Slow Cooker Turkey Tenderloin, można znaleźć na stronie ServeTurkey.

Przejdź do treści

Pieczone Tacos z indyka

Plon: 12 tacos Prep Time: 20 minut Czas gotowania: 5 minut Total Time: 25 minut

Idealny posiłek na pracowity wieczór, te pieczone tacos z indyka są przyjazne dla rodziny, pożywne i można je łatwo przygotować z wyprzedzeniem.

Drukuj

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę (około 1/2 szklanki)
  • 1 funt mielonego indyka, używam 85% chudego
  • 1 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 filiżanka smażonej fasoli, jeśli używasz fasoli z puszki, to około pół puszki
  • 1/3 filiżanki sosu enchilada, domowej roboty lub kupionego w sklepie
  • 12 twardych muszli taco
  • 3/4-1 filiżanka rozdrobnionego sera, takiego jak cheddar lub taco

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
  2. Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
  3. Dodać cebulę i smażyć 1-2 minuty, mieszając.
  4. Zwiększyć ogień do średnio-wysokiego i dodać indyka, mieszając i gotując aż do zrumienienia (powinien osiągnąć bezpieczną temperaturę wewnętrzną 165 stopni F). Odcedź nadmiar płynu, jeśli to konieczne (jeśli używasz chudszego indyka, możesz pominąć ten krok).
  5. Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i dodaj przyprawy oraz fasolę. Wymieszaj, aby się połączyły.
  6. Dodać sos enchilada i dobrze wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia.
  7. Wypełnić muszle taco równomiernie mieszanką. Umieścić muszle w naczyniu 9x13 i posypać tartym serem.
  8. Piec bez przykrycia przez 5-7 minut lub do momentu roztopienia i podgrzania.
  9. Podawać natychmiast z dodatkami, takimi jak awokado, salsa i kwaśna śmietana.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Szklany talerz do pieczenia Pyrex
Informacje żywieniowe:
Plon:6 Wielkość porcji:2 tacos
Ilość na porcję: Kalorie:486TotalFat:29gTłuszcz nasycony:10gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:15gCholesterol:103mgSód:738mgWęglowodany:29gFiber:4gSugar:2gProtein:29g Dostosowane z Mommy I'm Hungry Kuchnia: Meksykańska Idealny posiłek na pracowite weekendy: Pieczone Tacos z indyka

Kliknij, aby Tweetnąć


Komentarze (0)

Zostaw komentarz