Lody proteinowe, dzięki swojej niższej zawartości cukru i większej ilości białka, mogą stanowić element zdrowszej diety. Pomimo tego, że są bardziej...
Czytaj WięcejPieczone Tacos z indyka
przepisuDoskonały posiłek na pracowity wieczór, te pieczone tacos z indyka są przyjazne dla całej rodziny, pożywne i można je łatwo przygotować z wyprzedzeniem
Dziękujemy Krajowej Federacji Indyków za sponsorowanie tego postu!
Znasz te posiłki, z których wszyscy wokół twojego stołu są zadowoleni? To są bardzo wyjątkowe posiłki. A kiedy są to posiłki, które są łatwe i szybkie do przygotowania, to już w ogóle lukier na torcie. Albo ser na taco.
Te pieczone tacos z indyka odkryłam ponad rok temu dzięki mojej spółdzielni zajmującej się zamrażaniem posiłków i jestem pewna, że od tamtej pory podaję je przynajmniej raz w miesiącu. Bo nie ma powodu, by jeść indyka tylko w Święto Dziękczynienia i na kanapkach z delikatesów.
Mielony indyk jest niedrogim źródłem białka, zawierającym składniki odżywcze, takie jak żelazo i cynk, których dzieci potrzebują w okresie wzrostu. Trzymam mielonego indyka pod ręką do klopsików, klopsików i innych łatwych dań, które lubi moja rodzina. Użycie fasoli w tym przepisie sprawia, że indyk jest bardziej rozciągliwy i dodaje jeszcze więcej białka. Każda porcja dwóch taco ma aż 23 gramy białka.
Te tacos są łatwe do zjedzenia nawet dla małych dzieci, ponieważ nadzienie pozostaje w skorupkach, które pieką się zarówno chrupiące, jak i lekko miękkie. Mój mąż i nastolatek zjadają po 3-4 takie tacos, podczas gdy ja i mój młodszy syn zjadamy po dwa. Czasami zostaje nam jedna lub dwie sztuki na następny dzień - stanowią pyszny odgrzewany lunch lub przekąskę po szkole.
Jak zrobić z tego posiłek do zamrażarki:
Ugotuj mieszankę nadzienia (przez krok #6), lekko ostudź, a następnie zapakuj do torby zamrażarki o rozmiarze galona. Naciśnij torbę płasko, uszczelnić, a następnie położyć płasko w zamrażarce. Kiedy gotowy do gotowania, usunąć torbę i rozmrażać w lodówce (jeśli zapomniałem rozmrozić go na noc, I uruchomić torbę pod bieżącą wodą, aż mieszanina może rozbić się na tyle, aby usunąć z worka). Spryskać patelnię sprayem do gotowania, następnie podgrzać mieszankę nadzienia, nałożyć łyżką do muszli taco, posypać serem i zapiec.Więcej przepisów na dania z indyka, takich jak Thai Turkey Burgers i Sriracha Lime Slow Cooker Turkey Tenderloin, można znaleźć na stronie ServeTurkey.
Przejdź do treściPieczone Tacos z indyka
Plon: 12 tacos Prep Time: 20 minut Czas gotowania: 5 minut Total Time: 25 minutIdealny posiłek na pracowity wieczór, te pieczone tacos z indyka są przyjazne dla rodziny, pożywne i można je łatwo przygotować z wyprzedzeniem.
DrukujSkładniki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę (około 1/2 szklanki)
- 1 funt mielonego indyka, używam 85% chudego
- 1 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 filiżanka smażonej fasoli, jeśli używasz fasoli z puszki, to około pół puszki
- 1/3 filiżanki sosu enchilada, domowej roboty lub kupionego w sklepie
- 12 twardych muszli taco
- 3/4-1 filiżanka rozdrobnionego sera, takiego jak cheddar lub taco
Instrukcje
- Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
- Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
- Dodać cebulę i smażyć 1-2 minuty, mieszając.
- Zwiększyć ogień do średnio-wysokiego i dodać indyka, mieszając i gotując aż do zrumienienia (powinien osiągnąć bezpieczną temperaturę wewnętrzną 165 stopni F). Odcedź nadmiar płynu, jeśli to konieczne (jeśli używasz chudszego indyka, możesz pominąć ten krok).
- Zmniejsz ogień do średnio-niskiego i dodaj przyprawy oraz fasolę. Wymieszaj, aby się połączyły.
- Dodać sos enchilada i dobrze wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia.
- Wypełnić muszle taco równomiernie mieszanką. Umieścić muszle w naczyniu 9x13 i posypać tartym serem.
- Piec bez przykrycia przez 5-7 minut lub do momentu roztopienia i podgrzania.
- Podawać natychmiast z dodatkami, takimi jak awokado, salsa i kwaśna śmietana.
Polecane produkty
Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.
- Szklany talerz do pieczenia Pyrex
Informacje żywieniowe:
Plon:6 Wielkość porcji:2 tacosIlość na porcję: Kalorie:486TotalFat:29gTłuszcz nasycony:10gTransFat:0gTłuszcz nienasycony:15gCholesterol:103mgSód:738mgWęglowodany:29gFiber:4gSugar:2gProtein:29g Dostosowane z Mommy I'm Hungry Kuchnia: Meksykańska Idealny posiłek na pracowite weekendy: Pieczone Tacos z indyka
Kliknij, aby Tweetnąć
Komentarze (0)