Najnowsze artykuły

Ciasteczka z podwójną ciemną czekoladą

Teraz oczywiście zrobienie oryginalnej wersji zupełnie nie wchodziło w rachubę, SZCZEGÓLNIE w okresie Wielkiego Postu. Ale za wszelką cenę musiałam ją...

Czytaj Więcej

Lean Mean Green... Sałatka z groszku (i kremowy dressing ogórkowy)

Tak bardzo jak nienawidziłam koloru mojej zupy grzybowej, tak na tę sałatkę, właśnie tutaj, po prostu nie mogłam przestać się gapić, bo byłam zakochana w tym, jak pięknie wyglądała ze wszystkimi swoimi różnymi odcieniami wykwintnej, zdrowej zieleni. Dla mnie ta sałatka była ucztą dla oczu na długo przed tym, jak stała się ucztą dla moich kubków smakowych. Prawdopodobnie ma to związek z faktem, że z jakiegoś powodu mam ostatnio wielką ochotę na wszystko, co zielone, ale mam na myśli MAJOR. Jak duże, pytacie? Cóż, ujmę to w ten sposób: Właśnie jem lunch, a lunch składa się z całego pęczka rapini, ugotowanego na parze i schłodzonego, z dodatkiem marchewki, dla kontrastu. Wiem, wiem, to nie jest taki wspaniały czy dobrze zbilansowany posiłek i za godzinę znów będę głodna, ale hej, czasami trzeba się poddać zachciankom, prawda? ???? W każdym razie, wracając do tej sałatki, naprawdę chciałem coś z zielonym groszkiem, tony zimnego zielonego groszku, aby być bardziej precyzyjne, więc postanowiłem mieć wielki pęczek ich w sałatce, i dodać kilka innych zielonych składników, aby je uzupełnić. Oczywiście musiałam dorzucić trochę ogórka. Czułam jednak, że skórka i nasiona, jeśli pozostaną na ogórku, będą przeszkadzać, ponieważ dodadzą zbyt wiele tekstury i smaku i w zasadzie skończą kradnąc show... więc musiały zniknąć. Jednak nie mogę się zmusić do wyrzucenia jakiejkolwiek pożywnej części warzywa na śmietnik, więc musiałam znaleźć sposób, aby włączyć je do tej sałatki. Ale jak? Wtedy właśnie pomyślałam o dressingu. Dlaczego nie użyć ich jako bazy do zrobienia kremowego dressingu ogórkowego? Zaczęłam budować wokół tego pomysłu i skończyłam z dressingiem do sałatki, który jest tak zdrowy, że można by go jeść łyżeczką! Nie trzeba dodawać, że możesz włożyć do swojej sałatki tyle, ile chcesz, bez najmniejszego poczucia winy. Aha, i czy wspomniałam, że smakował tak dobrze, że faktycznie chciałoby się go jeść łyżeczką? Cóż, tak było! ???? Sceptyczny? Spróbujcie sami! SALATKA Z OGÓRKIEM I ZIELONYM PIEPRZEM SKŁADNIKI (Serwuje 2) 1½ szklanki mrożonego zielonego groszku 1 duży ogórek angielski 1 mała endywia ½ szklanki rukwi wodnej, łodygi usunięte 1 awokado, pokrojone w kostkę 50g orzechów włoskich, grubo posiekanych 3-4 szklanki rukoli Kremowy Dressing Ogórkowy skórki i pestki z ogórka ¼ szklanki 0% tłuszczu jogurt grecki 4-5 orzechów brazylijskich, posiekane 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka białego octu winnego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu INSTRUKCJA Ugotuj mrożony groszek i opłucz go pod bieżącą zimną wodą, aż całkowicie ostygnie. Odcedzić i odstawić. Obrać ogórek i przekroić na pół, a następnie każdą połówkę przekroić ponownie na pół, tym razem wzdłuż. Czubkiem łyżki wyskrobać nasiona. Zachowaj skórki i nasiona do przygotowania dressingu Pokrój ogórek dość cienko i dodaj plasterki do dużej miski. Pokroić endywię po przekątnej, dość cienko, i dodać do ogórka. Dodać rukwię wodną, zimny groszek, awokado i orzechy włoskie i delikatnie wymieszać, aż do połączenia. Odstawić na bok. W małym robocie kuchennym dodać wszystkie składniki dressingu i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozdzielić rukolę pomiędzy 2 talerze i rozłożyć luźno, aby utworzyć podłoże, na którym ułoży się sałatka. Usypać kopiec z sałaty na środku rukoli i udekorować liśćmi endywii, plasterkami awokado i orzechami włoskimi. Przed podaniem nałóż na sałatkę tyle sosu, ile chcesz. 2.1Kshares