Najnowsze artykuły

Zdrowe odżywianie dla zdrowej wagi

Plan żywieniowy, który pomaga kontrolować wagę, obejmuje różnorodność zdrowej żywności. Dodaj do swojego talerza całą gamę kolorów i pomyśl...

Czytaj Więcej

Co jeść przy Hashimoto?

Spotkać się możemy z różnymi opiniami odnośnie tego jaka powinna być dieta przy chorobie Hashimoto. Część z nich jest zasadna, ale w niektórych przypadkach taka osoba bez pomocy dietetyka może sobie narobić więcej szkody niż mieć pożytku. Na pewno dieta przy tej chorobie powinna dostarczać składników, które są konieczne do właściwej pracy gruczołu a także wytwarzania hormonów. Warto wiedzieć jakie produkty w jadłospisie powinny się pojawić.

Choroba, o której mówimy jest najczęstszym schorzeniem jeśli chodzi o tarczycę, przewlekłe zapalenie, które prowadzi do niedoczynności tego organu. Wśród czynników, które mogą ją powodować są czynniki środowiskowe, a do nich między innymi zalicza się także żywienie. Leczenie polega na stosowaniu odpowiednich leków, natomiast dieta ma być tym co będzie to leczenie wspomagało. Prowadzone badania pokazują, że spożywane posiłki mają wpływ na to jak wygląda wytwarzanie i transport hormonów tarczycy. Dlatego odpowiednia dieta będzie wspierać czynność tarczycy a jednocześnie osłabia działanie czynnika zapalnego.

Do tej pory nie zostały ustalone jednak standardy jeśli chodzi o taką chorobę. Dieta powinna być dopasowana do osoby chorej i kontrolowana przez dietetyka. Jeśli ktoś nie ma jeszcze niedoczynności to powinien zadbać o odpowiednią dietę, ponieważ dzięki niej będzie można tą niedoczynność skutecznie opóźni. Dieta powinna łagodzić dolegliwości jakie są związane z tą chorobą. Punktem wyjścia do zasad żywienia jest stworzenie zasad, w ramach których miedzy innymi posiłki będzie się spożywało regularnie.

Istotną rolę odgrywa również kaloryczność. Pod wpływem zwiększenia wartości energetycznej nasila się synteza i wydzielanie hormonów tarczycy a z kolei mocne restrykcje kaloryczne. Dlatego zaleca się, by w przypadku nadmiernej masy ciała ograniczenie wartości energetycznej nie przekroczyło 10-20% dziennego zapotrzebowania.

Produkty wskazane przy chorobie Hashimoto

Przy chorobie Hashimoto takim ważnym składnikiem będzie białko. Dlatego zaleca się sięganie po produkty pochodzenia zwierzęcego między innymi chude mięso, gluten jest takim składnikiem, który budzi tutaj kontrowersje. Nie ma bowiem badań, które potwierdzałby skuteczność takiej diety w leczeniu tej choroby, ale pojawiają się osoby, które ten sposób stosują. Nie ma również dowodów na to, żę dieta bezmleczna działa korzystnie na przebieg niedoczynności tarczycy. Dlatego dietę bezmleczną także zaleca się wyłącznie jeśli będą uzasadnione przypadki nietolerancji. Mleko jest także cennym źródłem białka więc powinno być w diecie, ponieważ akurat w chorobie Hashimoto braki mogą się pojawiać i trzeba szukać sposobów na to, by te braki odbudowywać.

Niewątpliwie do produktów wskazanych musimy zaliczyć między innymi źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie tylko działają przeciwzapalnie, ale także poprawiają syntezę hormonów tarczycy. Tak jak w diecie zdrowej osoby również powinno się dostarczać składniki witaminowe i mineralne do organizmu. Podobnie to wygląda w przypadku choroby Hashimoto gdzie między innymi metabolizm hormonów uzależniony jest od takich składników jak jod,cynk, żelazo, selen, a także witamin: D, A, E C. Warto więc sięgnąć po źródła tych składników:

  • witamina D: tłuste ryby, tran, jaja,
  • witamina E: oleje roślinne, awokado, zbożowe produkty pełnoziarniste,
  • witamina A: czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce (przykładowo: marchew, pomidory, dynia, brzoskwinie, morele, papryka)
  • witamina C: owoce jagodowe (maliny, truskawki, porzeczki, jagody, borówki), cytrusy, jabłka, papryka czerwona, pomidory,
  • selen: orzechy brazylijskie, ryby słodkowodne, mięso, szpinak
  • cynk: kakao, gorzka czekolada, pestki dyni, nasiona sezamu, słonecznika, zbożowe produkty pełnoziarniste,
  • żelazo: mięso i jego przetwory, buraki, kakao, gorzka czekolada, pestki dyni.