Najnowsze artykuły

Ciasteczka z podwójną ciemną czekoladą

Teraz oczywiście zrobienie oryginalnej wersji zupełnie nie wchodziło w rachubę, SZCZEGÓLNIE w okresie Wielkiego Postu. Ale za wszelką cenę musiałam ją...

Czytaj Więcej

Surowa sałatka z buraków, pomarańczy i marchewki

Odkąd odkryłam, że buraki można jeść nie tylko na surowo, ale i bez skórki, jem je o wiele częściej. Zawsze byłam fanką ich wspaniałego, ziemistego i słodkiego smaku, ale uważałam, że są zbyt skomplikowane w przygotowaniu, więc często po prostu je odpuszczałam. To znaczy, spójrzmy prawdzie w oczy, te rzeczy zajmują wieczność, aby gotować, więc nie ma sensu gotować tylko jeden lub dwa... Tak więc, kupiłbym duży worek raz w roku, kiedy są w sezonie, wiesz, gotować dużą całą partię, plamy moje palce dobre i jeść je codziennie przez tydzień prosto, dostać się dość i zamrozić niektóre, zapomnieć o nich (jestem naprawdę zły, jeśli chodzi o zapominanie rzeczy w zamrażarce) i ostatecznie chuck je. To było wtedy. Ale teraz... Och błogość! Wszystko, co muszę zrobić, to umyć je pod bieżącą wodą, odciąć oba końce i pokroić w plastry, zetrzeć na tarce, posiekać lub pokroić w zapałki i voila, są dobre i gotowe do użycia. Jakie to wspaniałe. Teraz mogę się nimi cieszyć prawie codziennie jako składnikiem moich różnych sałatek. Musicie się zgodzić, że są po prostu wspaniałe i dodają tyle życia i koloru! Nie wspominając już o wspaniałym smaku, wspaniałej chrupkości i niesamowitych wartościach odżywczych! Och, jestem szczęśliwą dziewczyną. ???? SALADA Z Buraków, Pomarańczy i Marchewki SKŁADNIKI (Serwuje 2) 3-4 filiżanki mesclun 2 małe buraki 2 marchewki 2 pomarańcze ¼ filiżanki surowych niesolonych nasion słonecznika ¼ filiżanki suszonej żurawiny Na dressing ¼ filiżanki soku z powyższych pomarańczy 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka białego octu winnego ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekany 1 łyżka suszonej żurawiny ½ łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka niepasteryzowanego miodu INSTRUKCJA Na małej patelni, na małym i średnim ogniu upraż ziarna słonecznika. Umyj buraki i marchewki pod bieżącą wodą i usuń oba końce. Pokrój buraki w cienkie zapałki, a marchewkę zetrzyj na tarce. Odłóż na bok Potnij obie pomarańcze na cząstki, pracując nad miską, aby nie stracić soku. Kiedy już będziesz miał wszystkie supremki zrobione, upewnij się, że wycisnąłeś cały sok z błony, która pozostała. Będziesz potrzebował całego cennego soku, który możesz uzyskać do zrobienia dressingu. Powinieneś być w stanie uzyskać około ¼ szklanki z obu pomarańczy. Jeśli nie możesz uzyskać takiej ilości, możesz użyć dobrego naturalnego soku pomarańczowego, jeśli go masz, lub nawet soku z cytryny. Przelej ten sok do mini blendera lub robota kuchennego. Dodaj resztę składników na dressing i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Ułóż mesclun na dnie talerza. Na wierzchu ułożyć startą marchewkę, słupki buraka i cząstki pomarańczy. Dodać ziarna słonecznika i suszoną żurawinę. Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, polej sałatkę dressingiem. 84 udziały